Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Korčok na pôde Rady OSN podporil začatie dialógu v Bielorusku

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR – Jaroslav Novák

V 21. storočí sa podľa jeho slov na európskom kontinente deje niečo, čo nemôžeme akceptovať, pred čím nemôžeme zatvárať oči.

Ženeva/Bratislava 18. septembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitosti SR Ivan Korčok v piatok počas virtuálneho zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva podporil začatie dialógu v Bielorusku. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Korčok počas virtuálneho 45. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve pridal svoj hlas k výzve medzinárodného spoločenstva na začatie dialógu v Bielorusku, ktorý by mal viesť k novým, slobodným, demokratickým a férovým prezidentským voľbám v tejto krajine.

Šéf slovenskej diplomacie takisto upozornil na potrebu prijatia opatrení, ktoré zabránia bieloruskému režimu pokračovať v násilí a v masívnom porušovaní ľudských práv - osobitne slobody zhromažďovania, združovania a prejavu.

"V situácii, keď v Bielorusku miznú opoziční lídri, pokojne protestujúci občania sú brutálne bití, dokumentované sú prípady mučenia zadržaných protestujúcich, nemôžeme mlčať," povedal Korčok.

V 21. storočí sa podľa jeho slov na európskom kontinente deje niečo, čo nemôžeme akceptovať, pred čím nemôžeme zatvárať oči.

"Kým sa situácia nezlepší, musí Rada Organizácie Spojených národov pre ľudské práva monitorovať ľudskoprávnu situáciu v Bielorusku," povedal minister.