Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Korčok na Twitteri pripomenul desiate výročie útokov v Nórsku

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR – Martin Baumann

Nórsko si desiate výročie útoku pripomenulo aj na pietnej spomienke neďaleko sídla nórskej vlády v Osle.

Bratislava 22. júla (TASR) - Nikdy nesmieme ukončiť náš boj proti fašizmu, rasizmu, nenávisti a xenofóbii, napísal vo štvrtok na Twitteri minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok pri príležitosti desiateho výročia útoku pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika v Nórsku.

Breivik 22. júla 2011 neďaleko sídla nórskej vlády v Osle odpálil podomácky zhotovenú bombu, ktorá zabila osem ľudí.

Na neďalekom ostrove Utöya následne zabil strelnými zbraňami ďalších 69 ľudí, prevažne mladých účastníkov letného tábora mládežníckeho krídla ľavicovej Strany práce.

Nórsko si desiate výročie útoku pripomenulo aj na pietnej spomienke neďaleko sídla nórskej vlády v Osle. Nórska premiérka Erna Solbergová v prejave pred príbuznými obetí a ľuďmi, ktorí útoky prežili, zdôraznila pokrok, ktorý Nórsko za ostatných desať rokov zaznamenalo v oblasti bezpečnosti a boja proti extrémizmu.

Päťčlenný senát nórskeho súdu 24. augusta 2012 jednomyseľne rozhodol, že Breivik je vinný zo spáchania útokov v nórskej metropole a okolí. Odsúdil ho na 21 rokov väzenia, čo je v Nórsku najvyšší možný trest odňatia slobody. Trest je však možné Breivikovi predlžovať tak dlho, ako bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť – zrejme teda vo väzení strávi zvyšok svojho života.

Nórsky terorista Anders Breivik, ktorý si zmenil v roku 2017 meno na Fjotolf Hansen, požiadal v septembri 2020 o podmienečné prepustenie z väzenia. Reakcie na túto správu boli okamžité a negatívne. Právo na súdne preskúmanie žiadosti o podmienečné prepustenie má však až po odpykaní si prvých desiatich rokov svojho trestu, teda až od júla 2021.