Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Korčok o Zemanových výrokoch: Sú hranice, ktoré sa neprekračujú

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok prichádza na 83. schôdzu vlády Slovenskej republiky v stredu 10. januára 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Marko Erd

Štátny tajomník reagoval na Zemanovu kritiku Alexandra Dubčeka, ktorý podľa českého prezidenta v roku 1968 patril k tým, ktorí sa potentovali hrôzou.

Bratislava 10. januára (TASR) - Vyjadrenie českého prezidenta Miloša Zemana o Alexandrovi Dubčekovi bolo nenáležité. Myslí si to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

"Pán prezident Zeman je známy svojimi bonmotmi. Toto, bohužiaľ, nebol bonmot, ale nenáležitý výrok. Do pozornosti českému prezidentovi preto dávam osvedčený latinský výrok, ktorý by mal platiť medzi takými blízkymi krajinami, akými sú Česko a Slovensko: Est modus in rebus, sunt certi denique fines. Sú určité spôsoby a hranice, ktoré sa neprekračujú...," uviedol Korčok.

Štátny tajomník reagoval na Zemanovu kritiku Alexandra Dubčeka, ktorý podľa českého prezidenta v roku 1968 patril k tým, ktorí sa "potentovali hrôzou". "Rozprávajme sa o tom, prečo v roku 1968 sa našiel jediný statočný človek, ktorému som preto udelil štátne vyznamenanie, a tým bol František Kriegel. A prečo sa všetci ostatní poondeli od hrôzy," hovoril Zeman.

V jasnej narážke na Alexandra Dubčeka neskôr dodal, že to týmto ľuďom ani nijako nepomohlo. "Najskôr dostali tieto idoly funkciu predsedu federálneho zhromaždenia, potom už len klesli na veľvyslanca v Turecku, a potom už ani to nie," povedal český prezident a poukázal na zásadu z prvých rokov normalizácie, ktorá podľa neho voľne povedané znela, že "si musím udržať funkciu, pretože inak by tam prišla ešte väčšia sviňa, ako som ja".

Táto zásada podľa Zemana demoralizovala spoločnosť a to, čo Čechom a Slovákom dalo opäť nádej, bola novembrová revolúcia.