Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Korčok očakáva od summitu potvrdenie transatlantického spojenectva

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok 13. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Júnový summit NATO má podľa neho taktiež priniesť uistenie, že Aliancia prijíma potrebné opatrenia vzhľadom na meniace sa bezpečnostné prostredie.

Bratislava/Brusel 1. júna (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok rokoval v utorok s ministrami zahraničných vecí členských krajín NATO. Hlavnou témou virtuálneho ministerského zasadnutia bola príprava summitu NATO, ktorý sa skutoční 14. júna v Bruseli.

Korčok pri tejto príležitosti vyjadril očakávanie, že nadchádzajúci summit Severoatlantickej aliancie prinesie potvrdenie pevného transatlantického spojenectva a pripravenosti NATO brániť našu krajinu. TASR o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí.

"Lídri by mali vyslať silný odkaz k potvrdeniu pevného transatlantického spojenectva a pripravenosti NATO brániť členské krajiny a chrániť spoločné hodnoty a záujmy. K tomu potrebujeme predovšetkým politickú jednotu, ale rovnako tak aj nevyhnutné vojenské spôsobilosti," uviedol Korčok.

Júnový summit NATO má podľa neho taktiež priniesť uistenie, že Aliancia prijíma potrebné opatrenia vzhľadom na meniace sa bezpečnostné prostredie a je pripravená na nové riziká a hrozby. Slovenskú republiku bude na summite zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová.

Ministri na utorkovom zasadnutí diskutovali o aktuálnych strategických výzvach, najmä v dôsledku aktivít Ruska ohrozujúcich bezpečnosť spojencov alebo partnerov Aliancie. Spojenci vyjadrili silnú podporu Ukrajine a odsúdili správanie režimu v Bielorusku.