Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Korčok ocenil spoluprácu Bratislavy pri prezentácii SR v zahraničí

Na archívnej snímke minister zahraničných vcí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Mesto podľa Korčoka napĺňa spoločné projekty kvalitným obsahom s rôznorodými prezentáciami slovenskej kultúry a umenia orientovanými na Bratislavu.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok po pondelkovom stretnutí s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom ocenil spoluprácu hlavného mesta v oblasti kultúrnej diplomacie a prezentácie Slovenska a krás Bratislavy v zahraničí. Potvrdil tiež záujem pokračovať v nej ďalej. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Témou spoločného stretnutia bola spolupráca v oblasti kultúrnej a verejnej diplomacie, teda prezentovanie hlavného mesta a Slovenska organizovaním výstav o Bratislave a jej významných rodákoch, ale aj iných aktivít a podujatí v zahraničí. "Som rád, že s hlavným mestom dlhodobo spolupracujeme a spoločne sa prezentujeme tým najlepším, čo v Bratislave máme," vyzdvihol Korčok. Mesto podľa neho napĺňa spoločné projekty kvalitným obsahom s rôznorodými prezentáciami slovenskej kultúry a umenia orientovanými na Bratislavu.

Pripomenul, že aj napriek pandémii sa uskutočnili v rokoch 2020 a 2021 viaceré spoločné projekty, ako napríklad tlačové konferencie o Bratislave v Slovenskom inštitúte vo Viedni a v Budapešti či výstava mladých bratislavských umelcov vo Veľvyslanectve SR v Berlíne. Viaceré projekty sú schválené aj na rok 2022. Ide napríklad o výstavu Stará Bratislava Karola Frecha v Slovenskom inštitúte v Ríme, Bratislavský hrad zo zbierok Galérie mesta Bratislavy v Slovenskom inštitúte v Budapešti či výstava Chatam Sofér – zázračný rabín v Slovenských inštitútoch v Jeruzaleme a v Berlíne.

"MZVEZ SR s hlavným mestom Bratislava spolupracuje už od roku 2016, keď sa podpísala dohoda o spolupráci pri spoločnej prezentácii hlavného mesta a Slovenskej republiky prostredníctvom slovenských inštitútov v zahraničí," priblížil rezort diplomacie s tým, že súčasťou dohody a nastavenej spolupráce je zo strany ministerstva poskytnutie priestorov slovenských inštitútov v zahraničí, ale aj sprostredkovanie vybudovaných kontaktov a zabezpečenie mediálneho pokrytia.