Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Korčok: Oceňujem, že v zahraničnej politike koalícia drží spolu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister ocenil situáciu v susedstve, vzťahy so susednými štátmi považuje za silnú stránku Slovenska.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) oceňuje, že koalícia drží v zahraničnej politike spolu. "Aj napriek tomu, že sa v minulom roku vyskytli zložitejšie situácie, celkový obraz zahraničnej politiky zo spätnej väzby, ktorú dostávam, je taký, že je jasná, čitateľná," povedal pre TASR v rámci hodnotenia roka 2021. Pripomenul, že zahraničná politika je vždy prepojená s domácim dianím.

Rok 2021 bol podľa ministra dynamický, dramatický a plný veľkých udalostí, svet však napriek tomu ostal nestabilný. Jedným z najväčších problémov je podľa neho naďalej pretrvávajúca neistota.

Hlavnou témou bola aj v tomto roku pandémia, ktorej dosahy sa prejavili najmä v oblasti zdravotníctva. Korčok pripomenul, že pandémia má dosahy aj v politike, a to nielen doma, ale i vo svete. Vyzdvihol vedu a technologický pokrok. "Svetová veda bola schopná po necelom roku dať na stôl vakcínu," uviedol.

Minister ocenil situáciu v susedstve, vzťahy so susednými štátmi považuje za silnú stránku Slovenska. "Ja to nazývam, že je to korzet, o ktorý sa možno oprieť v tomto svete," vysvetlil. Pripomenul, že do susedstva patrí aj situácia na východnej hranici medzi Ruskom a Ukrajinou. "Ale tam treba povedať, že vzťahy medzi západom, medzi NATO, EÚ a Ruskou federáciou sú zlé, nevyvíjajú sa dobre od roku 2014," ozrejmil a dodal, že ide o jednu z aktuálnych a dôležitých výziev aj do budúceho roka.

Poukázal na to, že svetové dianie je do veľkej miery určované mnohými pretrvávajúcimi konfliktami, či už v našom okolí alebo vo vzdialenejšom svete. Podotkol, že ide o udalosti, ktoré sú oveľa bližšie, než by sa zdalo. "Napríklad migrácia, terorizmus sa dotýkajú každej krajiny a Slovenska vrátane," vysvetlil. Pretrvávajúcou témou, ktorá ovplyvňuje medzinárodné dianie, boli aj klimatické zmeny. Za dôležitý krok minulého roka považuje tiež ukončenie misie v Afganistane.