Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Korčok odcestoval na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR/AP

Pred zasadnutím Rady sa uskutoční ministerské stretnutie EÚ s Kanadou. Po skončení rokovaní bude šéf slovenskej diplomacie diskutovať aj s občanmi SR, ktorí žijú a pracujú v Bruseli.

Bratislava 16. mája (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) odcestoval na pravidelné zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Agende bude dominovať ruská agresia voči Ukrajine. Na rokovaní sa zúčastní aj minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba a kanadská ministerka Melanie Jolyová. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Ministri sa budú zaoberať ďalšou pomocou Ukrajine a jej obyvateľom, vzťahmi EÚ s Ukrajinou i spôsobmi, ako minimalizovať destabilizujúci vplyv vojny proti Ukrajine na iné svetové regióny," priblížil rezort diplomacie.

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ budú zároveň počas neformálneho obeda diskutovať so šéfmi diplomacie krajín západného Balkánu. Práve západný Balkán je jedným z regiónov, v ktorom vojna proti Ukrajine prehlbuje existujúce problémy. Ministri tak budú rokovať o tom, ako spoločne čeliť exitujúcim problémom i vznikajúcim výzvam.

Pred zasadnutím Rady sa uskutoční ministerské stretnutie EÚ s Kanadou. Po skončení rokovaní bude šéf slovenskej diplomacie diskutovať aj s občanmi SR, ktorí žijú a pracujú v Bruseli. Témami bude aktuálne dianie v zahraničnej politike a zhodnotenie dvoch rokov v politike.