Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Korčok odhalil v Nižnom Novgorode pamätník Alexandrovi Dubčekovi

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jakub Kotian

Som rád, že sme spolu dokázali zorganizovať podujatie, ktorým sme si aj v Ruskej federácii pripomenuli Dubčeka a prostredníctvom tejto osobnosti aj tragické udalosti našej histórie, povedal Korčok.

Nižný Novgorod 12. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok pri príležitosti 100. výročia narodenia Alexandra Dubčeka navštívil v utorok ruské mesto Nižný Novgorod, kde Dubček prežil časť svojej mladosti. Odhalil tam pamätnú tabuľu a zasadil pamätný dub. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva.

Šéf slovenskej diplomacie odhalil pamätnú tabuľu a zasadil pamätný dub spolu s vicegubernátorom Nižnonovgorodskej oblasti Andrejom Gregorievičom Sanosianom, predsedom zákonodarného zhromaždenia oblasti Nižný Novgorod Jevgenijom Borisovičom Ľulinom, predsedom Skupiny Rady federácie pre spoluprácu s Národnou radou SR Viačeslavom Stepanovičom Timčenkom, predsedom zahraničného výboru Národnej rady SR Mariánom Kérym a synom Alexandra Dubčeka Pavlom Dubčekom.

"Vďaka Alexandrovi Dubčekovi naša verejnosť pred vyše 50 rokmi s nádejou pozerala na jeho snahu dať socializmu ľudskú tvár. Ako sa však v auguste 1968 za dramatických okolností ukázalo, vtedajší režim bol nereformovateľný, pretože oberal ľudí o to základné – ich slobodu. O to väčšia bola satisfakcia pre Alexandra Dubčeka, keď sa mohol stať výraznou súčasťou procesu, ktorý ukončil obdobie normalizácie a v roku 1989 nám slobodu vrátil," uviedol minister Korčok vo svojom príhovore.

"Svojou účasťou na tomto peknom podujatí potvrdzujem, že napriek pretrvávajúcim odlišným postojom medzi nami a Ruskou federáciou v zásadných otázkach medzinárodnej politiky cítim pozitívnu emóciu veľkej časti našich občanov voči ruskému národu. Nevidím dôvod túto pozitívnu emóciu nevnímať, a to napriek tomu, že ako minister zahraničných vecí považujem za moju povinnosť otvorene s ruskou stranou hovoriť o veciach, kde sa nezhodujeme, pretože na prvé miesto kladiem záujem Slovenskej republiky. Takto otvorene som o tom hovoril dnes v Nižnom Novgorode, ako aj počas môjho nedávneho rozhovoru so Sergejom Lavrovom, ruským ministrom zahraničných vecí. Som rád, že sme spolu s ruskou stranou dokázali zorganizovať podujatie, ktorým sme si aj v Ruskej federácii pripomenuli Alexandra Dubčeka a prostredníctvom tejto osobnosti aj tragické udalosti našej histórie," povedal Korčok.

Súčasťou delegácie ministra bola početná delegácia podnikateľov, ktorá nadviazala kontakty so svojimi partnermi v Nižnonovgorodskej oblasti. V Nižnom Novgorode pôsobí aj pobočka slovenskej firmy Matador.