Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok otvorí na bolonskej univerzite ceremóniu na počesť Dubčeka

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR Martin Baumann

Účastníkom sa prihovorí aj šéf talianskej diplomacie Luigi Di Maio a listom aj bývalý taliansky prezident Giorgio Napolitano.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) otvorí v utorok (23. 11.) na pôde univerzity v talianskej Bologni slávnostnú ceremóniu zorganizovanú pri príležitosti 100. výročia narodenia Alexandra Dubčeka a 33. výročia udelenia čestného doktorátu. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Na podujatí vystúpi aj bývalý taliansky premiér a bývalý predseda Európskej komisie Romano Prodi, predseda Zahraničného výboru Poslaneckej snemovne Talianskej republiky Piero Fassino, rektor Bolonskej univerzity Giovanni Molari a emeritný profesor z Univerzity v Bologni Guido Gambetta. Účastníkom sa prihovorí aj šéf talianskej diplomacie Luigi Di Maio a listom aj bývalý taliansky prezident Giorgio Napolitano.

Alexander Dubček bol prvým tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) od januára 1968 do apríla 1969. Bol symbolom reforiem známych ako Pražská jar, ktoré vyvrcholili v roku 1968. V auguste 1968 demokratizačný proces násilne ukončila invázia sovietskych a ostatných spojeneckých armád. Z funkcie musel Dubček odísť po nátlaku Kremľa. To označujú historici za začiatok normalizačného procesu v bývalom Československu. Po Nežnej revolúcii sa v decembri 1989 stal Alexander Dubček predsedom Federálneho zhromaždenia.