Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Korčok podpísal v USA memorandum o medzinárodnej rozvojovej spolupráci

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok počas slávnostnej ceremónie podpisu obrannej zmluvy medzi USA a Slovenskom vo Washingtone vo štvrtok 3. februára 2022. Foto: TASR/AP

Teší ma, že náš obnovený záväzok stavia predovšetkým na transformačných skúsenostiach Slovenska ako pridanej hodnote, ktorá je americkou stranou vysoko oceňovaná, uviedol Korčok.

Washington/Bratislava 4. februára (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok a riaditeľka Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID) Samantha Powerová vo štvrtok podpísali v americkom Washingtone Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR a USAID v oblasti medzinárodnej rozvojovej spolupráce. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

Obe krajiny podpisom trojročného memoranda podľa ministerstva posilnili doterajšiu praktickú spoluprácu prostredníctvom spoločných projektov v regióne západného Balkánu a v krajinách Východného partnerstva.

"Dnešným podpisom memoranda sme urobili ďalší krok k rozšíreniu možností spoločných projektových aktivít v oblasti rozvojovej spolupráce, vrátane podpory ľudských práv a demokratických reforiem v našich partnerských krajinách. Teší ma, že náš obnovený záväzok stavia predovšetkým na transformačných skúsenostiach Slovenska ako pridanej hodnote, ktorá je americkou stranou vysoko oceňovaná," uviedol Korčok.

Prvým výsledkom pokračujúcej spolupráce SlovakAid a USAID bude podľa MZVEZ SR spoločný projekt, ktorý sa zameria na posilnenie finančnej udržateľnosti gruzínskeho mimovládneho sektora s využitím know-how slovenských neziskových organizácií.

Prvé trojročné memorandum s USAID podpísalo Slovensko v roku 2018. Slovenská republika sa tak stala prvou krajinou z bývalých prijímateľov americkej rozvojovej pomoci v regióne strednej a juhovýchodnej Európy, s ktorou administratíva USA uzavrela takúto dohodu, uviedol slovenský rezort diplomacie.