Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Korčok: Podporujem vymenovanie Guterresa za generálneho tajomníka OSN

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR Martin Baumann

Guterres je v poradí deviatym generálnym tajomníkom OSN.

Bratislava 18. júna (TASR) - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) plne podporuje znovuvymenovanie Antónia Guterresa za generálneho tajomníka OSN. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Valné zhromaždenie OSN Guterresa formálne vymenovalo v piatok, druhé päťročné funkčné obdobie mu začne plynúť 1. januára 2022.

„Jeho doterajšie pôsobenie na čele organizácie a dlhoročné politické a diplomatické skúsenosti budú naďalej neoceniteľnou výhodou vo vedení OSN v období globálnej pandémie a ďalších výziev, ktorým dnes medzinárodné spoločenstvo čelí,“ skonštatoval šéf rezortu diplomacie.

Guterres je v poradí deviatym generálnym tajomníkom OSN. Bývalý portugalský premiér a bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov je na čele organizácie od 1. januára 2017. Počas prvého mandátu sa podľa MZVEZ SR významným spôsobom podieľal na posilnení udržateľného rozvoja, mieru a ochrany životného prostredia a naštartoval dôležité reformné zmeny, aby organizácia fungovala transparentnejšie a efektívnejšie.