Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Korčok: Poskytneme plnú súčinnosť pri tlmočení požiadavky prezidentky

Na snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka vo štvrtok informovala, že požiada Belgicko, aby zohľadnilo požiadavku rodiny zosnulého Chovanca o účasti slovenského experta pri vyšetrovaní udalosti.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR poskytne plnú diplomatickú súčinnosť pri tlmočení stanoviska prezidentky SR Zuzany Čaputovej v súvislosti s úmrtím slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku. Ubezpečuje o tom šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). Reaguje tak na jej štvrtkové vyhlásenie, že požiada Belgicko, aby zvážilo účasť slovenského experta na vyšetrovaní udalosti.

"Ďakujem za jej silné stanovisko, ako aj za jej podporu pre požiadavku rodiny pána Chovanca. Prezidentke ponúkneme plnú diplomatickú súčinnosť pri tlmočení jej požiadavky na belgické orgány," uvádza Korčok na sociálnej sieti.

Stanovisko hlavy štátu víta, okrem iného, aj preto, lebo belgické orgány majú v súčasnosti "úplne jasno", čo požaduje Národná rada SR po prijatí uznesení, vláda SR, ktorá v tejto veci prijala uznesenie v stredu (9. 9.), a po štvrtku aj prezidentka SR. Do procesu chce zapojiť i slovenských europoslancov, s ktorými by sa mal stretnúť v piatok (11. 9.). "Aby bolo jasné, že aj európsky parlament môže prispieť k tomu, aby sme nastolili spravodlivosť pre nášho občana, ktorý prišiel o život v Belgicku," podotkol Korčok.

Prezidentka vo štvrtok informovala, že požiada Belgicko, aby zohľadnilo požiadavku rodiny zosnulého Chovanca o účasti slovenského experta pri vyšetrovaní udalosti. Podľa prezidentky môže jeho prítomnosť pomôcť lepšie objasniť okolnosti prípadu a priniesť viac dôvery v celý vyšetrovací proces. Dodala, že smrť, pri ktorej je podozrenie, že nastala v dôsledku policajného zákroku, je neospravedlniteľná. Odsúdila všetky formy policajnej brutality voči občanovi ktorejkoľvek krajiny.

Slovák Jozef Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.