Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Korčok potvrdil v Moldavsku pokračujúcu podporu zo strany Slovenska

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR – Martin Baumann

Šéfa slovenskej diplomacie prijali aj predsedníčka vlády Natalia Gavrilitová a predseda parlamentu Igor Grosu.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Slovensko pokračuje v podpore reformných procesov v Moldavsku, európskej orientácie tejto krajiny a mierového riešenia otázky Podnesterska, uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v stredu počas návštevy Moldavskej republiky. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Korčok počas svojej prvej návštevy Kišiňova vo funkcii ministra rokoval s podpredsedom vlády a rezortným partnerom Nicolae Popescom a podpredsedom vlády pre reintegráciu Vladom Kulminskim. Šéfa slovenskej diplomacie prijali aj predsedníčka vlády Natalia Gavrilitová a predseda parlamentu Igor Grosu. Návšteva vyvrcholila prijatím I. Korčoka moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou.

"Napriek tomu, že nie sme priamymi susedmi, máme veľa spoločného. Moldavsko sa dnes nachádza na podobnej ceste, akú Slovensko absolvovalo v nedávnej minulosti – aj preto plne podporujeme jeho reformnú transformáciu a približovanie sa k EÚ," povedal Korčok. "Moldavsko je jednou z prioritných krajín slovenskej rozvojovej pomoci. Už takmer 15 rokov mu pomáhame zlepšovať správu vecí verejných, budovať trhovú ekonomiku a v rámci balíka environmentálnych otázok riešiť aj špecifické problémy v oblasti zásobovania obyvateľstva pitnou vodou a čistením odpadových vôd."

Témami rokovaní ministrov bolo celé spektrum bilaterálnych vzťahov, súčasná bezpečnostná situácia v tomto geopoliticky zložitom regióne, aktuálny stav spolupráce EÚ a Moldavska, stav a perspektívy politiky Východného partnerstva i boj proti pandémii COVID-19. Osobitne sa venovali oficiálnej rozvojovej spolupráci a riešeniu zmrazeného podnesterského konfliktu, uviedol komunikačný odbor MZVEZ SR.

"Občania Moldavska v prezidentských voľbách v novembri 2020 a v predčasných parlamentných voľbách v júli tohto roka dali súčasnej vláde silný mandát na pokračovanie reforiem a jednoznačne potvrdili strategickú orientáciu na EÚ. Moldavsko tak má unikátnu možnosť obdobia vnútropolitickej stability a rýchlych reforiem, ktoré sú osobitne potrebné v oblastiach spravodlivosti a boja proti korupcii. Slovenská republika poskytne týmto snahám svoju plnú podporu," dodal šéf slovenskej diplomacie.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.
Foto: TASR - Martin Baumann


Moldavskí partneri vysoko ocenili dlhodobú podporu Slovenska, a to tak politickú, ako aj rozvojovú, a zdôraznili, že SR bola medzi prvými krajinami, ktoré Moldavsku začali pomáhať v boji s pandémiou COVID-19, ktorej hrozba neustále trvá.

V tejto súvislosti Korčok odovzdal predsedníčke moldavskej vlády symbolický šek na 10.000 kusov PCR testov darovaných slovenskou firmou.

Návšteva Moldavska je súčasťou ciest ministra I. Korčoka do krajín Východného partnerstva EÚ, z ktorých už navštívil Ukrajinu, Azerbajdžan a Arménsko.