Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Korčok sa rozhodol povolať vedúceho diplomatickej misie SR v Minsku

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR Pavol Zachar

Slovensko nemá v Bielorusku veľvyslanca odvtedy, ako vtedajší veľvyslanec Jozef Migaš požiadal v máji o uvoľnenie z postu.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) sa rozhodol povolať vedúceho diplomatickej misie SR v Minsku na konzultácie do Bratislavy. Urobil tak ako prejav solidarity s Poľskom a Litvou, ktoré stiahli svojich veľvyslancov z Minska začiatkom týždňa. K rovnakému kroku následne pristúpilo i Lotyšsko a Estónsko. Z Bieloruska v utorok (6. 10.) na konzultácie do Berlína odcestoval aj nemecký veľvyslanec Manfred Huterer.

Slovensko nemá v Bielorusku veľvyslanca odvtedy, ako vtedajší veľvyslanec Jozef Migaš požiadal v máji o uvoľnenie z postu.

V minulosti sa už vyskytli prípady, keď boli diplomatickí zástupcovia krajiny povolaní do Bratislavy na konzultácie. Za posledných desať rokov sa tak v prípade Bieloruska stalo druhýkrát. Rovnako Slovensko povolalo v minulosti svojich veľvyslancov z Maďarska, Etiópie a Ruska.


12. mája 2010

Slovensko povolalo svojho veľvyslanca v Maďarsku Petra Weissa do Bratislavy na konzultácie v oblasti zákona o dvojakom občianstve, ktoré pripravovala maďarská vláda. János Martonyi, ktorý bol nominovaný na kreslo ministra zahraničných vecí za stranu Fidesz, na stretnutí s ministrom zahraničných vecí SR Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) v Bratislave odmietol konzultácie so Slovenskom v oblasti tohto zákona. „Keďže zákon o dvojakom občianstve by sa mal týkať aj občanov SR, povolali sme veľvyslanca Weissa z Budapešti do Bratislavy, aby sme situáciu rozanalyzovali,“ povedal pre TASR vtedajší hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.


10. novembra 2011

Slovenský minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) sa rozhodol povolať slovenského veľvyslanca Milana Dubčeka z etiópskej Addis Abeby na konzultácie do Bratislavy po tom, ako bol diplomat v etiópskom hlavnom meste bezdôvodne zadržaný. Na Slovensku zostal dovtedy, kým sa Etiópia neospravedlnila a neposkytla záruky, že sa takýto incident nebude opakovať. Už 30. novembra rezort diplomacie oznámil, že sa Dubček vracia do Etiópie.


29. februára 2012

K povolaniu diplomatických zástupcov všetkých krajín EÚ z Minska na konzultácie došlo 28. februára ako výraz solidarity s kolegami z Bruselu a Varšavy, ktorých bieloruská vláda vyzvala opustiť krajinu. EÚ predtým sprísnila sankcie voči režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Medzi veľvyslancami, ktorí boli povolaní z Minska do svojich krajín, bol aj slovenský veľvyslanec Marián Servátka. Členské štáty EÚ avizovali návrat svojich zástupcov do Bieloruska 25. apríla 2012. Návrat Servátku do Bieloruska potvrdil hovorca slovenskej diplomacie Boris Gandel.


28. marca 2018

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) oznámil, že sa Slovensko rozhodlo povolať svojho veľvyslanca v Rusku Petra Priputena domov na konzultácie. Po rokovaní vlády to oznámil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podľa jeho slov išlo o vážny diplomatický akt, keďže počas predošlých 25 rokov SR ešte nikdy nepovolala domov veľvyslanca v Moskve. Vláda tak rozhodla v reakcii na prípad otráveného ruského agenta Sergeja Skripaľa v Spojenom kráľovstve.