Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Korčok požiadal Nemecko o výnimku pre vodičov nákladnej dopravy

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ivan Korčok spoločne s ministrami zahraničných vecí Česka a Rakúska tlmočil šéfovi nemeckej diplomacie Heikovi Maasovi znepokojenie z opatrení zavedených Nemeckom.

Bratislava 18. februára (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok požiadal Nemecko o výnimku pre vodičov nákladnej dopravy, ktorí sa pri vstupe do Nemecka musia preukázať negatívnym testom na koronavírus nie starším ako 48 hodín. Žiada, aby sa táto lehota predĺžila na 72 hodín. Uviedol to po rokovaní so šéfmi diplomacie Česka, Rakúska a Nemecka. TASR o tom vo štvrtok informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Korčok spoločne s ministrami zahraničných vecí Česka a Rakúska tlmočil šéfovi nemeckej diplomacie Heikovi Maasovi znepokojenie z opatrení zavedených Nemeckom, v dôsledku ktorých dochádza k ohrozeniu dodávateľských reťazcov. "Všetci rozumieme obavám zo šírenia nových mutácií vírusu naprieč Európou. Musíme sa ale snažiť zavádzať len také opatrenia, ktoré nebudú narúšať dodávateľské reťazce a umožnia fungovanie dohodnutých zelených pruhov (tzv. Green Lanes) na zabezpečenie plynulého pohybu tovarov," zdôraznil Korčok po rokovaní, ktoré sám inicioval.

Ďalej uviedol, že dodržanie požiadavky nemeckých úradov o negatívnom teste nie staršom ako 48 hodín sa zo strany slovenských prepravcov prakticky nedá dodržať a nemeckého rezortného partnera požiadal o výnimku pre dopravu tranzitujúcu cez Nemecko, minimálne aspoň predĺženie tejto lehoty na 72 hodín.

Ministri sa zhodli, že v aktuálnej pandemickej situácii je potrebné postupovať obozretne, no zároveň je dôležité hľadať riešenia pre zachovanie fungovania jednotného trhu a predchádzaniu neúnosných dopravných situácií na hraniciach.