Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Korčok: Pre konflikty doma sme sa v zahraničí dostali na tenký ľad

Na snímke Ivan Korčok odchádza z tlačovej konferencie pred prijatím u prezidentky SR Zuzany Čaputovej v Bratislave 25. marca 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa Korčoka by sme mali odolávať pokušeniu robiť si domáce politické body cez zahraničnú politiku.

Bratislava 25. marca (TASR) - Pre konflikty na domácej politickej scéne sa Slovensko dostalo na tenký ľad v zahraničnej politike. Vyhlásil to odchádzajúci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS). Apeluje na to, aby sa Slovensko z tohto tenkého ľadu dostalo.

Nechcel komentovať, či sa na ministerstvo po rekonštrukcii vlády vráti, považoval to za nemiestne. Povedal, že nateraz sa končí jeho etapa a ostatné je v rukách koaličných partnerov. Korčok skritizoval, že premiér Igor Matovič (OĽANO) podporil v dôležitej situácii iného ministra zahraničných vecí. Skonštatoval, že napriek tomu, že sa krajina dostala na tenký ľad, zahraničie Slovensko vníma dobre.



Podľa Korčoka by sme mali odolávať pokušeniu robiť si domáce politické body cez zahraničnú politiku. Upozornil, že zahraničná politika je naplno spojená s vnútornou politikou. "Pre ministra zahraničných vecí je kľúčové mať istotu, že v zložitých situáciách, ktoré politika prirodzene prináša, sa mu nikdy nestane, že premiér verejne podporí ministra zahraničných vecí iného štátu," povedal Korčok s tým, že ak sú problémy a odlišné názory, je potrebné ich riešiť doma.



Ani tejto vláde sa podľa neho nepodarilo pozastaviť dlhodobý úpadok politickej kultúry. Apeloval na politikov, aby vážili slová, aby nemobilizovali vášne ľudí, ale mobilizovali sa na hľadanie riešení pre ľudí.

Vo vláde pôsobil ako nestraník nominovaný stranou SaS. Štátni tajomníci Martin Klus a Ingrid Brocková podľa jeho slov vo funkciách ostávajú. Poďakoval sa politickým partnerom, ako aj kolegom. Nechce pôsobiť dojmom, že sa ako diplomat chce silou-mocou udržať na ministerskej stoličke. Korčok ocenil, že sa podarilo prijať bezpečnostnú stratégiu. Považuje za nevyhnutné hovoriť o ľudských právach a demokracii.



Korčok jasne neodpovedal na to, či sa po rekonštrukcii vlády vráti do funkcie. "Predbiehame udalosti, Slovensko nemá odpoveď na to, ako chce jeho vláda vládnuť, stále sa zaoberáme sami sebou," vyhlásil. Dodal, že nejde len o rekonštrukciu vlády, ale aj o to, či sú schopní vládnuť zodpovedne. Korčok si naďalej stojí za kritikou spôsobu, akým bola ruská vakcína Sputnik V dovezená na Slovensko.