Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok prijal nového veľvyslanca Izraela v SR Eitana Levona

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jakub Kotian

Dôležitým aspektom rozvoja dvojstranných vzťahov sú podľa rezortu aj oficiálne kontakty na politickej úrovni.

Bratislava 22. februára (TASR) - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) v utorok prijal nového veľvyslanca Izraela na Slovensku Eitana Levona. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitosti SR.

Stretnutie bolo zamerané najmä na bilaterálne vzťahy a spoluprácu medzi EÚ a Izraelom, súčasťou rozhovoru boli aj aktuálne otázky medzinárodného diania.

"Izrael je naším kľúčovým partnerom na Blízkom východe. Naše vzájomné vzťahy sa v ostatnom období zintenzívňujú, čoho prejavom je aj nedávne zriadenie Slovenského inštitútu v Jeruzaleme. Záujem o prehĺbenie spolupráce máme v mnohých oblastiach, či už ide o politický dialóg, ekonomickú spoluprácu alebo oblasť kultúry a umenia, vedy a výskumu či cestovného ruchu," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Dôležitým aspektom rozvoja dvojstranných vzťahov sú podľa rezortu aj oficiálne kontakty na politickej úrovni. V tejto súvislosti Korčok pripomenul pozvania pre prezidenta, predsedu vlády a pre ministra zahraničných vecí Izraela.

Levon v minulosti pôsobil na izraelských veľvyslanectvách v Prahe a vo Viedni, na stálej misii Izraela v Ženeve a ako generálny konzul v Houstone v USA. Poverovacie listiny do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej odovzdal 24. januára 2022.