Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Korčok zdôraznil význam spomienky na udalosti rómskeho holokaustu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu pripomína udalosti z 2. na 3. augusta 1944, keď v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zavraždili takmer 3000 Rómov.

Bratislava 2. augusta (TASR) – Tragédia rómskeho holokaustu bola v slovenskej spoločnosti dlho zabudnutá a ignorovaná, dôsledkom čoho čelia rómske komunity ešte aj v súčasnosti predsudkom a diskriminácii. Pri príležitosti utorkového Pamätného dňa rómskeho holokaustu na to upozornil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). V tejto súvislosti zdôraznil, že práve pripomínanie si tragických udalostí je nevyhnutné na poučenie sa z histórie.

"Pri tejto príležitosti vzdávam úctu všetkým Rómom, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny, a taktiež oceňujem ich aktívne zapojenie sa do protifašistického odboja, ako aj účasť v Slovenskom národnom povstaní," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Pripomenul, že témou rómskeho holokaustu sa zaoberá Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu. "Slovensko je jej dlhoročným aktívnym členom a aktívne pristupuje k medzinárodnej spolupráci v oblasti vzdelávania, zachovania pamiatky a výskumu genocídy Rómov počas holokaustu," dodal Korčok.

Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu pripomína udalosti z 2. na 3. augusta 1944, keď v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zavraždili takmer 3000 Rómov. Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny zahynulo až okolo pol milióna európskych Rómov a Sintiov. Celkový počet rómskych obetí holokaustu na Slovensku sa odhaduje približne na 1000.