Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ivan Korčok privítal vyradenie Ruska z Rady Európy

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Korčok privítal vyradenie Ruska z Rady Európy ako vyvodenie následkov za inváziu

Bratislava 16. marca (TASR) - Agresia proti ostatným členským štátom Rady Európy (RE) musí mať následky, uviedol v stredu minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v reakcii na rozhodnutie výboru ministrov RE okamžite vylúčiť Rusko z tejto medzivládnej organizácie.

"Rada Európy dnes konsenzom rozhodla o vylúčení Ruskej federácie z radu svojich členov. Agresia voči inému členskému štátu musí mať následky. Vyzývame Ruskú federáciu, aby sa vrátila k hodnotám mieru a rešpektovaniu ľudských práv,"
napísal Korčok na Twitteri.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov však v stredu podľa agentúry AP reagoval, že Moskva plánovala z RE odísť dobrovoľne. Zároveň obvinil členské krajiny NATO a EÚ zo "zneužívania ich väčšiny v RE, aby ju nakoniec premenili na nástroj protiruskej politiky."



Ukrajina je členom RE, pripomína AP s tým, že jej minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba rozhodnutie vylúčiť Rusko privítal.

Výbor ministrov k rozhodnutiu dospel na neverejnom zasadnutí, takže nie je známe, ktoré krajiny boli za vylúčenie Ruska a ktoré boli proti, všíma si AP.

Parlamentné zhromaždenie (PZ) Rady Európy ešte v utorok jednomyseľne schválilo uznesenie, podľa ktorého Rusko nemôže ostať členom organizácie. V ten istý deň ruská vláda oznámila Rade Európy, že odchádza z organizácie a upúšťa aj od svojich záväzkov vyplývajúcich z Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Výbor ministrov RE po konzultácii s PZ rozhodol ešte 25. februára – teda deň po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu – o pozastavení zastúpenia Ruska v Rade Európy.

Rusko sa stalo členom Rady Európy 28. februára 1996.