Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Korčok reagoval na uzatvorenie vzdušného priestoru pre Bielorusko

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR Martin Baumann

Minister dopravy Andrej Doležal v stredu informoval, že Slovensko od stredajšej polnoci pozastavuje prelety bieloruským aerolíniám.

Bratislava 26. mája (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa v stredu vyjadril k pozastaveniu preletov bieloruských aerolínií nad Slovenskom.

"V súvislostí s rozhodnutím lídrov EÚ Slovensko zakazuje prelet svojim vzdušným priestorom, ako aj používanie svojich letísk bieloruským aerolíniám. Je to jednoznačná odpoveď na neakceptovateľné konanie a porušenie pravidiel bieloruským režimom," napísal Korčok na Twitteri.

Európska únia sa už v pondelok na summite dohodla, že zakáže lety bieloruských aerolínií do EÚ, a vyzvala letecké spoločnosti so sídlom v Únii, aby nelietali cez bieloruský vzdušný priestor. Dôvodom je zadržanie opozičného novinára a aktivistu Ramana Prataseviča na letisku v Minsku, kam nútene presmerovali let spoločnosti Ryanair medzi Aténami a Vilniusom.

Minister dopravy Andrej Doležal v stredu informoval, že Slovensko od stredajšej polnoci pozastavuje prelety bieloruským aerolíniám.