Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok: Riešením situácie v Bielorusku je dialóg režimu s opozíciou

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Minister dodal, že "režim v Minsku sa nestráni ani otvoreného zneužívania migrácie na politické účely pri flagrantnej neúcte k ľuďom, ich dôstojnosti a ľudskému životu".

Viedeň 22. novembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas pondelňajšieho prejavu na medzinárodnej konferencii o Bielorusku, ktorú zorganizoval rakúsky kancelár Alexander Schallenberg, zdôraznil, že základom riešenia patovej politickej situácie je dialóg režimu prezidenta Alexandra Lukašenka s tamojšou opozíciou. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ.

"Východisko zo súčasnej patovej situácie v Bielorusku vidím v dialógu režimu s občanmi a politickou opozíciou," povedal šéf slovenskej diplomacie na podujatí, ktoré sa v súvislosti s lockdownom, ktorý v Rakúsku platí od pondelka, koná prevažne vo virtuálnom formáte.

"Bielorusko je susedom Európskej únie a je pre nás prirodzene dôležité, aby sa rozvíjalo ako prosperujúca, demokratická, nezávislá a bezpečná krajina," povedal Korčok. "Aj z tohto dôvodu odsudzujeme vážne porušovanie ľudských práv v Bielorusku, prenasledovanie nevinných ľudí len za to, že prejavili iný názor, väznenie a de facto likvidáciu opozície a slobodných médií."

Minister dodal, že "režim v Minsku sa nestráni ani otvoreného zneužívania migrácie na politické účely pri flagrantnej neúcte k ľuďom, ich dôstojnosti a ľudskému životu".

Na konferencii o Bielorusku, ktorá prebieha prostredníctvom videokonferencie, sa zúčastňuje tiež líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská spolu s ďalšími zástupcami tamojšej opozície a tiež ďalší ministri a vysokí predstavitelia európskych krajín.

Cichanovská si od konferencie podľa agentúry APA sľubuje záväzok krajín k zaujatiu tvrdšej línie, čo sa týka sankcií voči Lukašenkovmu režimu, ako aj podporu v úsilí o zavedenie politických zmien v Bielorusku, vypísanie nových prezidentských volieb a prepustenie politických väzňov.

S prejavmi vystúpili už napríklad eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi, minister zahraničných vecí Nemecka Heiko Maas, ako aj šéfovia diplomacií Slovinska, Fínska, Poľska či Estónska.

Zástupcovia bieloruského režimu aj ruskej vlády však účasť odmietli.

Rakúsky minister zahraničných vecí Michael Linhart v otváracom príhovore zdôraznil, že konferencia môže byť pre Bielorusko "dôležitým krokom vpred" a mala by byť ďalším signálom, ktorý tamojšej občianskej spoločnosti ukáže, že "nie je sama". "Naším cieľom nie je zmena režimu. Chceme, aby bieloruský ľud urobil vlastné rozhodnutia. Slobodne. Bez strachu. (Chceme) Bielorusko, v ktorom budú rešpektované ľudské práva, sloboda médií, sloboda zhromažďovania a sloboda názoru," vyhlásil Linhart.