Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Korčok rokoval v Azerbajdžane o spolupráci, vzťahoch s EÚ i Karabachu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šéfa slovenskej diplomacie prijal aj prezident Ilham Alijev.

Baku/Bratislava 17. marca (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v stredu v Azerbajdžane rokoval o ekonomických vzťahoch, vzťahoch Azerbajdžanu s EÚ i o situácii v Náhornom Karabachu. Minister sa takisto stretol s hlavným predstaviteľom rímskokatolíckej cirkvi, ktorým je slovenský biskup Vladimír Fekete. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Korčok počas prvej návštevy Baku vo funkcii ministra rokoval so svojim rezortným partnerom Džejhunom Bajramovom a ministrom hospodárstva Mikajilom Džabbarovom. Šéfa slovenskej diplomacie prijal aj prezident Ilham Alijev. Hlavnou témou rokovaní boli podľa tlačového odboru najmä ekonomické vzťahy.

"Táto krajina sa nachádza doslova na križovatke dvoch kontinentov. Napriek relatívnej geografickej vzdialenosti medzi našimi krajinami máme spoločný záujem o ďalší rozvoj dvojstrannej spolupráce, obzvlášť v obchodno-ekonomickej oblasti," povedal Korčok.

Región južného Kaukazu zasiahla v roku 2020 popri pandémii ochorenia COVID-19 aj vojna o Náhorný Karabach a jeho priľahlé územia. "Samozrejme, že sme hovorili aj o vzťahoch s Európskou úniou, a aj o nedávnom konflikte o Náhorný Karabach," uviedol Korčok. Počas rozhovorov potvrdil, že Slovensko podporuje existujúce medzinárodné platformy zamerané na nájdenie mierového spolužitia oboch etník v Náhornom Karabachu. "Jedinou cestou je striktné dodržiavanie prímeria, politický dialóg a pripravenosť k ústupkom a kompromisom," skonštatoval.

Návšteva Azerbajdžanu je súčasťou série ciest ministra Ivana Korčoka do krajín Východného partnerstva Európskej únie, ktorá sa začala februárovou cestou na Ukrajinu a bude pokračovať cestami do Arménska, Gruzínska a Moldavska.