Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok rokoval v Skopje s predstaviteľmi Severného Macedónska

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Pavol Zachar

Korčok rokoval s predstaviteľmi Severného Macedónska aj o naliehavosti zvýšenia spolupráce v bilaterálnej a osobitne hospodárskej sfére.

Skopje 8. februára (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok rokoval v pondelok v Skopje s najvyššími predstaviteľmi Severného Macedónska. Stretnutia s prezidentom Stevom Pendarovskim, premiérom Zoranom Zaevom, podpredsedom vlády pre európske záležitosti Nikolom Dimitrovom a ministrom zahraničných vecí Bujarom Osmanim odštartovali trojdňovú návštevu šéfa slovenskej diplomacie v krajinách západného Balkánu. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Súčasťou návštevy bolo odovzdanie humanitárnej pomoci v podobe štyroch pľúcnych ventilátorov slovenských firiem Chirana Medical a.s a IPM Chirana v celkovej hodnote 100.000 eur. Pomoc bola severomacedónskej strane poskytnutá prostredníctvom Zvereneckého fondu NATO pre reagovanie na prebiehajúcu pandémiu (Pandemic Response Trust Fund - PRTF) a SlovakAid.

Rokovania boli zamerané primárne na eurointegračné procesy Severného Macedónska. "Skopje urobilo od roku 2017 mimoriadny pokrok v dobrých susedských vzťahoch, ako aj v reformách potrebných na začatie prístupových rozhovorov do EÚ," uviedol šéf slovenskej diplomacie, zároveň vyzdvihol získanie členstva Severného Macedónska v Severoatlantickej aliancii v marci 2020 a odhodlanie napredovať v prístupovom procese do EÚ.

Podľa Korčoka je po prijatí formálneho rozhodnutia o otvorení prístupových rokovaní v marci 2020 na rade Európska únia, aby vypracovala a prijala negociačný rámec a rozhodla o termíne konania prvej medzivládnej konferencie medzi EÚ a touto krajinou juhovýchodnej Európy.

Korčok rokoval s predstaviteľmi Severného Macedónska aj o naliehavosti zvýšenia spolupráce v bilaterálnej a osobitne hospodárskej sfére. V tejto súvislosti ocenil rozhodnutie otvoriť diplomatické a konzulárne zastúpenie Severného Macedónska v Bratislave, recipročne k existujúcemu zastupiteľskému úradu SR v Skopje.

Minister Korčok v rámci svojho diplomatického turné v krajinách západného Balkánu pokračuje na ceste do Srbska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny a zavŕši ho návštevou Albánska.