Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Korčok: Rokovania potvrdili kvalitu slovensko-izraelských vzťahov

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jakub Kotian

Korčok Lapidovi ďalej povedal, že Slovensko má záujem prehlbovať spoluprácu aj v oblasti turistického ruchu, a to aj otvorením pravidelnej priamej leteckej linky medzi Tel Avivom a Bratislavou.

Jeruzalem/Bratislava 13. apríla (TASR) - Rokovania s izraelským ministrom zahraničných vecí Jairom Lapidom a izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom v Jeruzaleme potvrdili nadštandardnú kvalitu slovensko-izraelských vzťahov. V stredu to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ.

"S ministrom Lapidom sme sa zhodli na tom, že pravidelné a veľmi otvorené politické konzultácie vytvárajú predpoklad pre rozvoj vzťahov v ďalších oblastiach, či už ide o ekonomiku, vedu a výskum, inovácie alebo aj oblasť bezpečnosti a obrany," uviedol minister Korčok.

Partneri sa počas rozhovoru venovali aj vzťahom medzi Izraelom a Európskou úniou.

"Osobitne považujem za dôležité aj prepájanie akademického sektora, kde chceme, aby čo najviac slovenských študentov a vedcov malo možnosť študovať v Izraeli," spresnil šéf slovenskej diplomacie. Korčok Lapidovi ďalej povedal, že Slovensko má záujem prehlbovať spoluprácu aj v oblasti turistického ruchu, a to aj otvorením pravidelnej priamej leteckej linky medzi Tel Avivom a Bratislavou.

Minister Korčok v Jeruzaleme spoločne s predsedom Národnej rady SR Borisom Kolárom absolvoval stretnutie aj s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom. Ten potvrdil, že v júli tohto roka príde na oficiálnu návštevu Slovenska.

Slovenská delegácia počas oficiálnej návštevy Izraela navštívila aj Múzeum holokaustu Jad Vašem v Jeruzaleme, kde si položením vencov uctila pamiatku obetí, spresnil komunikačný odbor MZVEZ.