Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Korčok: S Holandskom nás spája oveľa viac ako len členstvo v EÚ a NATO

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Ako európski partneri a spojenci zdieľame spoločné hodnoty od dodržiavania zásad demokracie až po rovnaké postoje k environmentálnym výzvam súčasnosti, uviedol Korčok.

Bratislava 14. októbra (TASR) - S Holandskom nás spája oveľa viac ako len členstvo v EÚ a NATO. Vo viacerých oblastiach zdieľame prístup k európskej integrácii, presadzujeme ochranu právneho štátu, demokracie a podporujeme slobodu médií a bezpečnosť novinárov. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS), ktorý v stredu (13. 10.) prijal na nástupnej návšteve novú veľvyslankyňu Holandského kráľovstva v SR Gabriellu Sancisi. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Partneri v rámci spoločnej diskusie ocenili úroveň slovensko-holandských vzťahov, ktoré sa podľa MZVEZ vyznačujú dynamikou nielen v politickej, ale najmä v ekonomickej a kultúrnej oblasti či v rovine medziľudských kontaktov.

"Ako európski partneri a spojenci zdieľame spoločné hodnoty od dodržiavania zásad demokracie, podpory ľudských práv, udržateľného rozvoja až po rovnaké postoje k environmentálnym výzvam súčasnosti," uviedol Korčok. Minister tiež navrhol zintenzívniť bilaterálne vzťahy, napríklad v spolupráci pri environmentálnych témach alebo v digitálnej ekonomike. V tejto súvislosti ocenil veľvyslankyňu a jej zámer prispieť k tomuto cieľu. Partneri tiež diskutovali o otázkach boja proti pandémii nového koronavírusu, ako aj rozširovania EÚ.