Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Korčok sa stretol so zástupcami Slovákov žijúcich v Maďarsku

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) odchádza po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu v pondelok 11. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Korčok ubezpečil krajanov, že otázku pomoci pre slovenské národnostné školstvo v Maďarsku bude riešiť a bude sa snažiť poskytnúť potrebnú pomoc.

Budapešť 17. júna (TASR) - Postup prác na projekte rekonštrukcie bývalého slovenského evanjelického kostola na Rákócziho triede v Budapešti a otázka hosťujúcich učiteľov zo Slovenska boli v piatok hlavnými témami stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka so zástupcami Slovákov žijúcich v Maďarsku, informuje spravodajca TASR.

Minister na pôdu budapeštianskej Celoštátnej samosprávy Slovákov v Maďarsku (CSSM) zavítal po stretnutí s maďarským ministrom vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péterom Szijjártóm.

Predsedníčka CSSM Alžbeta Hollerová Račková pre TASR uviedla, že Korčoka informovali o postupe projektu budovania slovenského kultúrneho strediska v objektoch uvedeného kostola, na ktorý Slovenská republika prispela vlani sumou dvoch miliónov eur

Maďarská vláda v roku 2020 poskytla CSSM prvú dotáciu vo výške 765 miliónov forintov (1,92 milióna eur) a v ďalších dvoch rokoch po 700 miliónov eur.

Trojpodlažnú budovu s pivničnými priestormi a s rozlohou viac ako 2000 metrov štvorcových postavili v polovici 19. storočia Slováci v Budapešti. V rámci premeny na kultúrne centrum krajanov v Maďarsku plánuje CSSM vytvoriť v tomto objekte výstavné priestory, knižnicu, divadelnú sálu, sklad, kancelárie, ale aj redakciu Ľudových novín.

V otázke vyslaných učiteľov zo Slovenska, ktorí pomáhajú zabezpečovať podmienky vyučovania slovenského jazyka na slovenských národnostných školách v Maďarsku, CSSM požiadala šéfa slovenskej diplomacie o možnosť prerokovania spôsobu výberu a zamestnávania týchto pedagógov, aby to bolo prispôsobené novým podmienkam v 30-ročnej histórii hosťujúcich slovenských učiteľov.

"Veľmi potrebujeme pomoc Slovenskej republiky v tomto smere, pretože nedostatok pedagógov, ktorý je všeobecným problémom v maďarskom školstve, sa národnostného školstva týka ešte výraznejšie," povedala Hollerová-Račková.

Korčok ubezpečil krajanov, že otázku pomoci pre slovenské národnostné školstvo v Maďarsku bude riešiť a bude sa snažiť poskytnúť potrebnú pomoc.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)