Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Korčok: Slovensko aktívne vystupuje proti prejavom antisemitizmu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Prevencia sa v tomto smere začína vzdelávaním, a to predovšetkým mladej generácie.

Bratislava 17. novembra (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa na utorňajšom podujatí o antisemitizme, ktoré sa konalo popri 75. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, zasadil za vyššiu efektivitu boja proti nenávisti voči židovskému obyvateľstvu.

Zdôraznil pritom, že pri rastúcej náboženskej intolerancii a násilnom antisemitizme v Európe aj vo svete vystupuje Slovensko aktívne proti nenávistným prejavom, a to online aj offline. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR.

Na podujatí, ktoré organizovali Svetový židovský kongres a Nemecko, vystúpil tiež prezident zmieneného kongresu Ronald S. Lauder, predsedníčka Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA) Michaela Küchlerová a koordinátorka Európskej komisie pre boj proti antisemitizmu Katharina von Schnurbeinová.

Korčok na podujatí povedal, že Slovensko ako aktívny člen IHRA realizuje najmä prostredníctvom vzdelávania a výchovy preventívne kroky v intenciách definície antisemitizmu, ktorú prijala IHRA a v novembri 2018 aj Národná rada Slovenskej republiky.

Zdôraznil, že prevencia sa v tomto smere začína vzdelávaním, a to predovšetkým mladej generácie. Znepokojenie pritom vyvolávajú prieskumy, ktoré naznačujú, že mladí ľudia sú náchylní veriť hoaxom, konšpiračným teóriám či dezinformáciám, ktoré majú často antisemitský charakter alebo šíria rasovú či náboženskú nenávisť.

Aj preto je podľa ministra dôležité postihovať prejavy antisemitizmu či podnecovania násilia na sociálnych sieťach.