Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Korčok: Slovensko sleduje prípady Kanaďanov v Číne

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR Martin Baumann

Minister pripomenul, že Slovensko podpísalo deklaráciu odsudzujúcu prax svojvoľného zatýkania cudzích štátnych príslušníkov, ku ktorej dochádza v niektorých krajinách.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v stredu na Twitteri vyjadril podporu Kanade v súvislosti s kanadskými občanmi, ktorí sú zadržiavaní a súdení v Číne.

SR podľa ministra "rázne odsudzuje použitie svojvoľného zadržiavania, zatýkania a odsudzovania" ako politického nástroja. "Kanada má našu plnú podporu," dodal.

Čínsky súd usvedčil v stredu (11. augusta) zo špionáže kanadského podnikateľa Michaela Spavora a odsúdil ho na 11 rokov väzenia. Iný čínsky súd deň predtým potvrdil rozsudok pre kanadského občana Roberta Lloyda Schellenberga, ktorý bol odsúdený na trest smrti za pašovanie drog. Bývalý kanadský diplomat Michael Kovrig v súčasnosti vo väzbe v Číne čaká na vynesenie verdiktu.

"Pozorne sledujeme prípady troch Kanaďanov v Číne," napísal Korčok na Twitteri. Minister pripomenul, že Slovensko podpísalo deklaráciu odsudzujúcu prax svojvoľného zatýkania cudzích štátnych príslušníkov, ku ktorej dochádza v niektorých krajinách.


Deklaráciu predloženú Kanadou podpísali vo februári tohto roka ministri zahraničných vecí 58 štátov počas virtuálnej ceremónie v kanadskej metropole Ottawa.

Spavora a Kovriga čínske úrady zatkli v decembri 2018 a vlani v júni ich obvinili zo špionáže. Separátne súdne procesy sa s nimi následne konali v marci. Kanadským diplomatom účasť na nich nepovolili.

Niekoľko dní pred zatknutím týchto Kanaďanov zadržali vo Vancouveri Meng Wan-čou, manažérku čínskej firmy Huawei, a to na základe zatykača vydaného úradmi USA. Spojené štáty voči čínskej manažérke vzniesli obvinenia z krádeže obchodných tajomstiev a porušenia sankcií voči Iránu.

Kanada a ďalšie západné krajiny vnímali zatknutie dvojice Kanaďanov ako odplatu za jej zadržanie. Vzťahy medzi Ottawou a Pekingom sa v dôsledku týchto káuz výrazne zhoršili.