Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok: Slovenskí diplomati, kriminalisti a znalci dorazili do Kyjeva

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

Priblížil, že v konvoji sa nachádza aj osem expertov, konkrétne štyria kriminalisti a štyria forenzní experti, ktorí budú k dispozícii generálnej prokuratúre Ukrajiny.

Kyjev/Bratislava 21. apríla (TASR) - Slovenský diplomatický tím, kriminalisti a znalci vo štvrtok večer dorazili do Kyjeva. Majú tam vyhodnocovať bezpečnostnú situáciu a pomáhať pri vyšetrovaní vojnových zločinov. Hneď, ako to bude bezpečné, Slovensko plánuje obnoviť činnosť svojho veľvyslanectva v Kyjeve. Na Twitteri o tom informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, informuje TASR.

"Som veľmi rád, že náš diplomatický tím spolu s kriminalistami a súdnymi znalcami, ktorí budú spolupracovať s Generálnou prokuratúrou Ukrajiny pri dokumentovaní vojnových zločinov, šťastne dorazil do ukrajinskej metropoly. Verím, že čoskoro otvoríme našu ambasádu v Kyjeve," napísal Korčok v príspevku.



Len čo príde z Kyjeva informácia o udržateľnej bezpečnostnej situácii, bude podľa jeho vyhlásenia ambasáda opäť plne funkčná. "My tam nebudeme mať pôvodné, nazvime to predvojnové počty, ale bude tam tím, ktorý de facto zatváral ambasádu," doplnil.

Priblížil, že v konvoji sa nachádza aj osem expertov, konkrétne štyria kriminalisti a štyria forenzní experti, ktorí budú k dispozícii generálnej prokuratúre Ukrajiny. "Majú na mieste zabezpečiť, aby dôkazy o zločinoch, ktoré boli spáchané, boli zhromaždené. Aby ich potom mohli príslušné medzinárodné orgány vyhodnotiť a postaviť zodpovedných pred súd," ozrejmil šéf slovenskej diplomacie.

Slovenskú ambasádu v ukrajinskom Kyjeve začiatkom marca evakuovali po zhodnotení bezpečnostnej situácie. Rezort diplomacie neskôr premiestnil sídlo veľvyslanectva z Kyjeva do ukrajinského Užhorodu. Týmto krokom chcelo Slovensko ukázať, že zostáva na Ukrajine prítomné. V Užhorode pôsobili pracovníci, ktorí boli evakuovaní z Kyjeva.