Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok: SR chce naďalej podporovať eurointegračné snahy Čiernej Hory

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V Podgorici sa stretol s prezidentom Milom Djukanovičom, predsedom vlády Zdravkom Krivokapičom a so svojím rezortným partnerom Djordjem Radulovičom.

Podgorica 9. februára (TASR) - Slovensko je pripravené naďalej podporovať eurointegračné úsilie Čiernej Hory, vyhlásil v utorok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Vyjadril sa tak počas návštevy v Čiernej Hore, ktorú absolvoval v rámci svojej pracovnej cesty po krajinách západného Balkánu. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Korčok sa v čiernohorskej metropole Podgorica stretol s prezidentom Milom Djukanovičom, predsedom vlády Zdravkom Krivokapičom a so svojím rezortným partnerom Djordjem Radulovičom. Zároveň do Čiernej Hory priviezol zo Slovenska - ako prejav podpory a solidarity v boji proti pandémii koronavírusu - humanitárnu pomoc v celkovej hodnote 56.000 eur.

Rokovaniam šéfa diplomacie SR v Čiernej Hore dominovali témy prehlbovania bilaterálnych vzťahov, osobitne v ekonomickej oblasti, a integrácia krajín západného Balkánu do Európskej únie. Práve Čierna Hora urobila spomedzi všetkých kandidátskych krajín regiónu v prístupovom procese do EÚ najväčší pokrok, uviedlo vo svojej správe MZVEZ SR. Členom NATO sa táto balkánska krajina stala v roku 2017.

"Západný Balkán patrí dlhodobo medzi naše zahraničnopolitické priority a teší ma, že slovenskú expertízu si v tomto regióne vysoko cenia. Je v našom spoločnom záujme, aby sa Čierna Hora, ale aj ďalšie krajiny regiónu v čo najkratšom možnom čase integrovali do EÚ, čím by sa posilnila stabilita na európskom kontinente," uviedol Korčok. Dodal, že slovenská diplomacia je pripravená aj naďalej poskytovať čiernohorským partnerom súčinnosť a expertnú pomoc pri napĺňaní eurointegračných ambícií.

Korčok tiež ocenil, že nová čiernohorská vláda jednoznačne deklarovala integráciu do EÚ ako svoju hlavnú zahranično-politickú prioritu. V tejto súvislosti vyzval na konštruktívnu spoluprácu medzi tamojšou novou vládnou väčšinou a prezidentom, nakoľko prípadné vzájomné rozpory môžu zmariť šance krajiny na vstup do EÚ v čo najkratšom čase.

Korčok ďalej prezentoval záujem slovenskej strany prehlbovať doterajšiu úroveň spolupráce, a to najmä v obchodno-hospodárskej oblasti, vrátane možného prílevu slovenských investícií do čiernohorskej ekonomiky.

Obe strany tiež zdôraznili dôležitosť spolupráce, koordinácie a solidarity v boji proti pandémii. V tejto súvislosti predstavitelia Čiernej Hory ocenili pokračujúcu humanitárnu pomoc Slovenska, ktoré vlani poskytlo štyrom čiernohorským nemocniciam pomoc v celkovej výške 50 tisíc eur. Korčok potvrdil zámer slovenskej strany pokračovať v poskytovaní rozvojovej pomoci aj v ďalšom období.

Návšteva Čiernej Hory, ktorá nasledovala po návšteve Severného Macedónska, Srbska a Bosny a Hercegoviny, bola predposlednou návštevou ministra Korčoka na jeho ceste po krajinách západného Balkánu, v rámci ktorej ešte navštívi Albánsko.