Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Korčok: SR pomáha Moldavsku v utečeneckej kríze spôsobenej vojnou

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rovnako ako počas pandémie COVID-19 Slovensko pomáha Moldavsku aj teraz, uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Kišiňov 1. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí Slavkovského formátu (S3) navštívili v piatok Moldavsko. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok spolu s ministrami zahraničných vecí Česka Janom Lipavským a Rakúska Alexandrom Schallenbergom rokovali v hlavnom meste Kišiňov s rezortným partnerom Nicom Popescom o utečeneckej kríze, energetike či regionálnej bezpečnosti v súvislosti s pokračujúcou vojenskou inváziou Ruska na Ukrajine. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Popescu ocenil návštevu ministrov ako jasný prejav solidarity s Moldavskom. Ministri spolu diskutovali aj o vzťahoch Európskej únie a Moldavska v nadväznosti na prihlášku Moldavska do EÚ. Ministrov tiež prijali prezidentka Moldavskej republiky Maia Sanduová a premiérka Natalia Gavrilitová.

Minister Korčok partnerom tlmočil podporu územnej celistvosti a suverenity Moldavska. Rovnako vyzval Ruskú federáciu na okamžité zastavenie agresie na Ukrajine, ktorá výrazným negatívnym spôsobom ovplyvňuje aj susedné krajiny, a zopakoval potrebu urovnania konfliktu mierovou diplomatickou cestou.

V nadväznosti na utečeneckú krízu ministri navštívili utečenecké centrum v areáli výstaviska MOLDEXPO, ktoré je aktuálne najväčším svojho druhu v Moldavsku. Počas návštevy Korčok tiež odovzdal symbolický šek v hodnote 50.000 eur riaditeľovi Inštitútu urgentnej medicíny v Kišiňove, ktorý poskytuje dôležitú a nevyhnutnú starostlivosť pre ťažko choré deti z ukrajinských rodín, ktoré utiekli pred vojenským konfliktom.

"Rovnako ako počas pandémie COVID-19 Slovensko pomáha Moldavsku aj teraz. Tridsať detských pacientov z Ukrajiny, trpiacich vážnymi poškodeniami obličiek, bude mať s finančným prispením SR zabezpečenú nákladnú, no nevyhnutnú dialýzu. Stali sme sa tak prvou krajinou od začiatku utečeneckej krízy, ktorá v Moldavsku priamo finančne podporila poskytovanie špecializovanej zdravotnej starostlivosti pre deti – utečencov," zdôraznil Korčok.