Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok tento týždeň navštívi Čiernu Horu a Severné Macedónsko

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok pred zasadnutím vlády SR 15. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V Podgorici budem prijatý najvyššími predstaviteľmi štátu a budem sa pýtať aj na naše bilaterálne vzťahy, kde by sme chceli vidieť viac ekonomickej spolupráce, priblížil Korčok.

Bratislava 15. júna (TASR) - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) navštívi tento týždeň Čiernu Horu a Severné Macedónsko. S predstaviteľmi Čiernej Hory bude hovoriť o pokroku krajiny pri uskutočňovaní reforiem v súvislosti so vstupom do Európskej únie, dosahu ruskej invázie na západný Balkán či rozvoji bilaterálnych vzťahov. V Severnom Macedónsku minister vystúpi na podujatí Prespa Forum Dialogue. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"V Čiernej Hore je nová vláda, od ktorej sa očakáva pokrok v prístupových rokovaniach do Európskej únie. Táto krajina v nich postúpila naďalej, ale v predchádzajúcom období stagnovala, aj z vnútropolitických dôvodov. V Podgorici budem prijatý najvyššími predstaviteľmi štátu a budem sa pýtať aj na naše bilaterálne vzťahy, kde by sme chceli vidieť viac ekonomickej spolupráce," priblížil Korčok.

Vo štvrtok (16. 6.) vystúpi minister na podujatí Prespa fórum v severomacedónskom Ochride v diskusii s poprednými predstaviteľmi z krajín západného Balkánu, ako aj z Turecka či Poľska. "Severné Macedónsko má plnú podporu na otvorenie prístupových rokovaní, ktoré sú už niekoľko rokov odsúvané, najmä z bilaterálnych dôvodov. Naša pozícia je jasná - bilaterálne otázky treba riešiť dvojstranne a nevnášať ich do rokovaní o vstupe, ktoré majú jasne stanovené kritériá. Tak ako Európska komisia skonštatovala, Skopje ich splnilo," vyhlásil minister.