Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Korčok udelil Zlatú plaketu veľvyslankyni USA Bridget A. Brinkovej

Na archívnej snímke americká veľvyslankyňa na Slovensku Bridget Brinková. Foto: TASR - Milan Kapusta

Medzi míľniky slovensko-amerických vzťahov počas jej diplomatickej misie patrí podľa Korčoka naštartovanie strategického dialógu medzi oboma rezortami diplomacie či množstvo bilaterálnych kontaktov.

Bratislava 16. mája (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) udelil Zlatú plaketu americkej veľvyslankyni na Slovensku Bridget A. Brinkovej. Urobil tak pri príležitosti ukončenia jej pôsobenia na Slovensku. Americkú diplomatku ocenil za jej aktívny príspevok k rozvoju slovensko-amerických vzťahov. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Spojené štáty americké a SR sú strategickými spojencami. Americká veľvyslankyňa, verím, spoznala na Slovensku skutočnú hodnotu a silu priateľstva Slovenska a jeho obyvateľov a nenechala sa pri svojej diplomatickej činnosti odradiť prejavmi vulgárneho antiamerikanizmu časti slovenskej politickej opozície," skonštatoval Korčok.

Medzi míľniky slovensko-amerických vzťahov počas jej diplomatickej misie patrí podľa Korčoka naštartovanie strategického dialógu medzi oboma ministerstvami zahraničných vecí či množstvo bilaterálnych kontaktov. Osobitnú pozornosť si podľa neho zasluhuje zavŕšenie procesu podpisu Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA, ktorej význam sa naplno ukazuje v súčasnom období. Pripomenul tiež angažovanosť americkej veľvyslankyne, ktorou sa podarilo dohodnúť pre Slovensko kľúčový príspevok USA do práporu NATO zriadeného v SR s cieľom posilniť ochranu nášho vzdušného priestoru rozmiestnením batérie Patriot.

Výsledkom jej diplomatickej misie je tiež posilnenie ekonomických a vedeckých väzieb, a to aj v nových oblastiach, ako sú spolupráca v oblasti jadrovej energie a využitie vodíka. Korčok vyzdvihol zároveň jej osobnú angažovanosť pri rozvoji kultúrneho a medziľudského rozmeru vzájomných vzťahov, osobitne návštevami slovenských stredných škôl. Americkej diplomatke zaželal veľa pracovných úspechov v jej ďalšom diplomatickom pôsobení na poste veľvyslankyne Spojených štátov v Ukrajine.