Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok upozornil na význam vojenskej pomoci Ukrajine

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) odchádza po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu v pondelok 11. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Dodávky zbraní z celkovo 17 krajín EÚ podľa slovenského ministra nie sú na predlžovanie vojny.

Luxemburg 11. apríla (TASR) - Dodávky zbraní z členských krajín EÚ na Ukrajinu sú "fundamentálny predpoklad" toho, aby sa nenaplnil cieľ ruskej agresie. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok po pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu. TASR jeho vyjadrenia získala z videozáznamu, ktorý zverejnila na svojej oficiálnej webovej stránke Európska rada.

Dodávky zbraní z celkovo 17 krajín EÚ podľa slovenského ministra nie sú na predlžovanie vojny. "Je to fundamentálny predpoklad toho, aby sa nenaplnil cieľ ruskej agresie, a to je poraziť, zraziť doslova Ukrajinu na kolená," povedal Korčok.

"Slovenský záujem je, aby našim susedom bola naďalej suverénna, demokratická a nezávislá Ukrajina. Toto je cieľ našej podpory," povedal Korčok. Minulotýždňové rozhodnutie SR podporiť ukrajinskú protivzdušnú obranu malo podľa Korčoka na pôde Rady EÚ pre zahraničné záležitosti pozitívnu odozvu.

Ministri zahraničných vecí v pondelok hovorili aj o budovaní vzťahov s ďalšími partnermi vrátane krajín západného Balkánu a krajín v juhovýchodnom susedstve EÚ, dodal Korčok. "Je dôležité, aby tieto krajiny stáli pri nás, lebo táto agresia sa týka aj ich," povedal. Pripomenul, že krajiny západného Balkánu sa usilujú o členstvo v EÚ a plnia podmienky. "Je treba konečne rozhodnúť a začať rokovania osobitne so Severným Macedónskom a Albánskom," povedal. Pripomenul, že na západnom Balkáne sa aktivizuje aj Ruská federácia a "ďalší hráči".