Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Korčok v Kazachstane: Vzájomný obchod dostatočne neodráža naše vzťahy

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Návšteva Kazachstanu je prvou z plánovaných ciest šéfa slovenskej diplomacie do krajín Strednej Ázie.

Nursultan 11. októbra (TASR) - Vysoká úroveň vzťahov medzi Slovenskom a Kazachstanom sa dostatočne neodráža v obchodnej oblasti, uviedol počas návštevy Kazachstanu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

"Kazachstan je naším významným partnerom v Strednej Ázii a pre slovenských podnikateľov môže slúžiť ako vstupná brána do ďalších krajín tohto dôležitého regiónu. Vysoká úroveň vzájomných vzťahov však nie je dostatočne reflektovaná v obchodnej oblasti. Potrebujeme viac konkrétnych výsledkov s priamym vplyvom na tvorbu pracovných miest," konštatoval minister Korčok.

Súčasťou delegácie bola početná skupina slovenských podnikateľov, ktorí nadväzovali nové obchodné kontakty na Slovensko-kazašskom obchodnom fóre. "Priame osobné kontakty sú presne to, čo naše ekonomické vzťahy potrebujú, aby sa stali vitálnejšími a dynamickejšími," uviedol šéf slovenskej diplomacie pri otvorení obchodného fóra a pozval kazašských podnikateľov na obdobné podujatie na Slovensku.

Počas svojej návštevy minister rokoval s prezidentom Kassymom Žomartom Tokajevom, predsedom poslaneckej snemovne Nurlanom Nigmatulinom, predsedom senátu Maulenom Ašimbajevom a námestníkom ministra zahraničných vecí Erlanom Alimbajevom. Stretnutia sa zamerali predovšetkým na vzájomnú spoluprácu s dôrazom na obchodno-ekonomickú oblasť a aktuálny vývoj v Afganistane, ktorý má priamy vplyv na celé medzinárodné spoločenstvo a osobitne na susediaci región.

Počas rokovaní minister Korčok zdôraznil význam ľudských práv z hľadiska prosperity a stability. Partneri detailne informovali o krokoch na posilnenie reforiem a inštitúcií v ľudskoprávnej oblasti, pričom Kazachstan predostrel priority budúceho členstva v Rade pre ľudské práva. Korčok ponúkol výmenu skúseností ako ďalšiu formu spolupráce.

Slovenský minister využil príležitosť, aby zagratuloval svojim partnerom k nadchádzajúcemu 30. výročiu nezávislosti Kazachstanu, a skonštatoval, že krajina sa stala rešpektovaným medzinárodným aktérom, dôveryhodným partnerom a trvalým priaznivcom mierového riešenia sporov.

Návšteva Kazachstanu je prvou z plánovaných ciest šéfa slovenskej diplomacie do krajín Strednej Ázie, dodal komunikačný odbor ministerstva.