Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Korčok vydal pokyn na kontrolu vydávania víz v Petrohrade aj v Moskve

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR – Dano Veselský

V činnosti kontrolnej skupiny budú začlenené nielen relevantné útvary MZVaEZ SR, ale aj rezort vnútra a v prípade potreby aj ďalšie bezpečnostné zložky štátu.

Bratislava 3. júla (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) dal pokyn na preventívnu a komplexnú kontrolu procesu vydávania víz nielen v Petrohrade, ale aj v Moskve. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

V činnosti kontrolnej skupiny budú začlenené nielen relevantné útvary Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ale aj rezort vnútra a v prípade potreby aj ďalšie bezpečnostné zložky štátu. "Ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽaNO) som z tohto dôvodu požiadal o určenie kontaktnej zložky rezortu vnútra, s ktorou môžu pracovníci rezortu diplomacie v tomto prípade spolupracovať," zdôraznil Korčok.

Slovensko má podľa tlačového odboru MZVaEZ SR na území Ruskej federácie dve diplomatické zastúpenia – zastupiteľský úrad v Moskve a generálny konzulát v Petrohrade. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 a obmedzenými podmienkami cestovania bude kontrolná skupina preverovať všetky údaje týkajúce sa udeľovania víz z plne digitalizovaného vízového informačného systému, pretože všetky dokumenty na kontrolu sú dostupné elektronicky.

Na prípad upozornil Denník N. Tento týždeň informoval, že v júli 2019 požiadal 39-ročný muž menom Roman Davydov slovenský generálny konzulát v Petrohrade o udelenie víz na jeden rok. Zo zistení investigatívcov z projektu Bellingcat v spolupráci s nemeckým magazínom Der Spiegel a s ruským Insiderom vyplýva, že informácie boli falošné. Víza mu na konzuláte udelili. Davydov mal pomáhať s prípravou atentátu na čečenského Gruzínca Zelimchana Changošviliho, ktorého zastrelili v auguste 2019 v Berlíne. Atentát mala naplánovať ruská tajná služba FSB.