Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Korčok vyjadril podporu Českej republike

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Korčok podporu Slovenska vyjadrí aj osobne na rokovaní šéfov diplomacie členských štátov EÚ, ktoré sa uskutoční v pondelok 19. apríla.

Bratislava/Praha 18. apríla (TASR) – Slovensko podporuje diplomatické kroky Českej republiky, ako aj všetky opatrenia na zaručenie bezpečnosti českých občanov v súvislosti so zisteniami okolností výbuchu v muničnom sklade Vrbětice, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Po telefonáte so svojim českým rezortným partnerom Janom Hamáčkom to na Facebooku v nedeľu napísal slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok.



Česko v sobotu oznámilo vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Dôvodom bolo podozrenie zo zapojenia dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky do výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice v Zlínskom kraji z októbra a decembra 2014.

Tieto udalosti podľa Korčoka "potvrdzujú dlhodobé zistenia našich spravodajských služieb, že aj naše krajiny sú cieľom operácií zameraných proti ich bezpečnosti a stabilite".

Korčok zároveň informoval, že podporu Slovenska ČR vyjadrí aj osobne na rokovaní šéfov diplomacie členských štátov EÚ, ktoré sa uskutoční v pondelok 19. apríla. Dodal, že "vyzdvihne význam spolupráce spojeneckých spravodajských služieb, ktoré majú kľúčovú úlohu pri zaručení vnútornej bezpečnosti a ochrane našich štátnych záujmov".