Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Korčok vymenoval nových členov Slovenskej komisie pre UNESCO

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jakub Kotian

UNESCO poskytuje veľa podnetov na rozvoj našej spoločnosti, a to v mnohých oblastiach svojej činnosti, uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) v utorok vymenoval nových členov Slovenskej komisie pre UNESCO. Urobil tak pri príležitosti zasadnutia komisie na pôde rezortu. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Korčok v utorok otvoril zasadnutie a odovzdal menovacie dekréty prítomným členom komisie, ktorá je poradným orgánom vlády SR a tvoria ju experti na jednotlivé programy UNESCO, ako aj zástupcovia ministerstiev a inštitúcií pôsobiacich v jednotlivých agendách organizácie.

"UNESCO poskytuje veľa podnetov na rozvoj našej spoločnosti, a to v mnohých oblastiach svojej činnosti – či už sú to vzdelávanie, kultúra, veda, ochrana životného prostredia, umelá inteligencia alebo bezpečnosť novinárov a sloboda tlače. Hľadajme preto spôsoby, ako tieto príležitosti čo najefektívnejšie využiť na zveľaďovanie našej krajiny, ale aj šírenie porozumenia a tolerancie v našej spoločnosti," uviedol.

Zároveň pripomenul hlavný dôvod, prečo medzinárodná organizácia vznikla a poukázal na jej dôležitosť v dnešnej dobe. „Minulý rok sme si pripomenuli 75. výročie vzniku UNESCO. Vtedy nikomu z nás nenapadlo, aký krehký môže byť mier a porozumenie medzi národmi. Dnes to vnímame v úplne iných súvislostiach, ktoré nás nútia premýšľať nad tým, ako v praxi napĺňať slová z preambuly Ústavy UNESCO: Keďže vojny sa začínajú v mysliach mužov a žien, obrana mieru sa musí budovať práve v mysliach ľudí,“ skonštatoval minister.

UNESCO je Organizácia OSN pre vedu, vzdelávanie a kultúru a je jediná medzinárodná organizácia systému OSN, ktorá sa programovo opiera o spoluprácu s národnými komisiami pre UNESCO v členských krajinách. Slovenská komisia pre UNESCO je poradným orgánom vlády SR a predsedá jej minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Celkovo má 20 členov, dve sekcie (vzdelávanie a kultúra) a sedem výborov.