Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ivan Korčok vyzval na ukončenie útokov medzi Izraelom a Hamasom

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa na utorkovom neformálnom stretnutí zhodli na potrebe okamžitého prímeria medzi Izraelom a Hamasom.

Bratislava/Brusel 18. mája (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyzval v utorok na okamžité ukončenie útokov medzi izraelskou armádou a palestínskym militantným hnutím Hamas, pričom apeloval na ochranu civilného obyvateľstva na oboch stranách. Vyjadril sa tak na mimoriadnom rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ).

Korčok upozornil, že militanti z hnutia Hamas na územie Izraela v posledných dňoch vypálili viac ako 3000 rakiet, pričom tieto útoky "ostro odsúdil". "Izrael má právo na obranu svojho územia a zaručenie bezpečnosti svojich občanov," povedal.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň vyzval k "bezodkladnej deeskalácii" konfliktu a "maximálnej zdržanlivosti pri používaní vojenských a donucovacích prostriedkov s ohľadom na bezpečnosť civilného obyvateľstva" na oboch stranách. Dodal, že riešenie konfliktu je potrebné hľadať za rokovacím stolom.

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa na utorkovom neformálnom stretnutí zhodli na potrebe okamžitého prímeria medzi Izraelom a Hamasom. Zároveň vyzvali na ochranu civilistov a zabezpečenie humanitárnej pomoci. Spoločné vyhlásenie podporilo 26 členských štátov, odmietlo ho len Maďarsko.

Od 10. mája, keď vypukol najnovší ozbrojený konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas a ďalšími radikálnymi skupinami v palestínskej enkláve, prišlo o život už viac ako 200 Palestínčanov, vrátane asi 60 detí.

Izraelská strana podľa najnovšej bilancie hlási 12 obetí vrátane dvoch detí a 312 zranených.