Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Korčok vyzval na rokovania EÚ s Albánskom a so Severným Macedónskom

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ruská agresia na Ukrajine ukazuje, že ruský model vzťahov so susedmi stojí a padá na donútení, vojenskej sile a porušovaní dohôd, uviedol minister Korčok.

Prespa 17. júna (TASR) - Na bezodkladné začatie prístupových rozhovorov EÚ s Albánskom a Severným Macedónskom vyzval vo štvrtok na konferencii Prespa Forum Dialogue v severomacedónskom Ochride minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Agentúru TASR o tom v piatok informoval Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR).

"Ruská agresia na Ukrajine ukazuje, že ruský model vzťahov so susedmi stojí a padá na donútení, vojenskej sile a porušovaní dohôd. Ten európsky je, naopak, založený na slobodnej vôli občanov stať sa súčasťou jedného spoločenstva a na rešpektovaní dohodnutých pravidiel. Túto perspektívu musia mať aj krajiny západného Balkánu, ktoré skutočne podnikajú predpísané reformné kroky," uviedol minister Korčok v paneli venovanom ruskej vojne a jej vplyvu na región západného Balkánu.

V súvislosti so stagnujúcim integračným procesom šéf slovenskej diplomacie dodal, že "aj vo svetle ruskej vojny voči Ukrajine je našou spoločnou európskou zodpovednosťou ukázať, že európsky model mierovej integrácie naďalej poskytuje perspektívu pre tých, ktorí sa o spolužitie s nami usilujú. Ako prvé je potrebné bezodkladne otvoriť rokovania so Severným Macedónskom a s Albánskom, ktoré si to svojím reformným úsilím skutočne zaslúžia."