Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Korčok: Vzťahy Slovenska so všetkými susednými štátmi sú dobré

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister tiež ozrejmil, že V4 bude naďalej spolupracovať všade tam, kde sa spoločne dohodnú.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Vzťahy Slovenska so všetkými susednými štátmi sú dobré. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) na štvrtkovej tlačovej konferencii. Poznamenal, že v uplynulom roku najviac rezonovala téma maďarsko-slovenských vzťahov. Podľa jeho slov išlo o normálnu medzištátnu komunikáciu ohľadom otázok, ktoré sa dlhší čas obchádzali. O mnohých s maďarskou stranou naďalej prebieha intenzívna komunikácia.

"Vo viacerých otázkach, ktoré sme otvorili, sme sa pohli výrazne dopredu, a to aj tým, že maďarská strana zareagovala veľmi rýchlo," uviedol na margo toho, že Maďarsko stiahlo späť záujem o kúpu Stredoslovenskej energetiky. O ostatných témach podľa jeho slov naďalej prebieha intenzívna komunikácia, pričom Slovensko čaká na zodpovedanie viacerých otázok. "Či už na oblasť podpôr pre vzdelávanie, kultúru, alebo podporu podnikateľov."



Šéf slovenskej diplomacie vyjadril rozčarovanie nad tým, že časť politickej scény do otázky vzájomných vzťahov "vnáša vášne" a cielene všetky jeho vyjadrenia vykresľuje ako namierené proti príslušníkom maďarskej národnostnej menšiny. Reagoval, že sa nenechá vyprovokovať a nebude veci ďalej politizovať. Podotkol, že to, ako je táto vec komunikovaná maďarskou stranou na Slovensku, je v rozpore s tým, ako veci vníma maďarská strana.

Reagoval aj na kritiku poslanca Národnej rady SR Györgya Gyimesiho (OĽANO) ohľadom stretnutia slovenského veľvyslanca v Budapešti s tamojším opozičným politikom. Nevidí problém v činnosti diplomatov v Maďarsku, ktorá nevadí maďarskej vláde, problémom by podľa neho bolo, ak by sa veľvyslanec stretnutia nezúčastnil. "O tom je diplomacia, že chcete poznať názor politického spektra, kde patrí aj opozícia."



Minister tiež ozrejmil, že V4 bude naďalej spolupracovať všade tam, kde sa spoločne dohodnú. Nechce, aby bola V4 ďalej politizovaná a aby do nej boli vnášané problémy, ktoré majú Maďarsko a Poľsko s európskymi inštitúciami. Pripomenul tiež, že Slovensko v júli preberie vo V4 predsedníctvo.

Korčok tiež ocenil premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), vďaka ktorému sa podarilo silným spôsobom naštartovať slovensko-ukrajinskú bilaterálnu agendu. V súvislosti s dianím na ukrajinsko-ruskej hranici zopakoval, že EÚ, Aliancia aj Slovensko chcú, aby sa situácia vyriešila diplomaticky.