Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Korčok zablahoželal SPD k víťazstvu vo voľbách a ocenil Merkelovú

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas tlačovej konferencie k sérii jeho bilaterálnych stretnutí v New Yorku, ktoré absolvoval v uplynulom týždni počas všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN a na ktorej sa sa tiež vyjadril k zásadným témam dnešnej medzinárodnej politiky, vrátane AUKUS a situácii v Afganistane 27. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Víťazná SPD v nedeľných voľbách do Spolkového snemu získala 25,7 percenta hlasov.

Bratislava/Berlín 27. septembra (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok v pondelok zablahoželal nemeckým sociálnym demokratom (SPD) a ich kandidátovi na post spolkového kancelára Olafovi Scholzovi k víťazstvu v nedeľných parlamentných voľbách.

Zároveň podľa komunikačného odboru ministerstva zaželal všetkým politickým stranám, ktoré chcú "prevziať zodpovednosť" za vládu v Nemecku, aby sa im podarilo dosiahnuť dohodu. Zdôraznil, že je to nielen v záujme Nemecka, ale aj Európy a Slovenska, keďže Nemecko je jeho významným politickým a obchodným partnerom.

"Zrejme to nie je úplne posledná príležitosť, kedy takto poďakujem aj kancelárke Angele Merkelovej za spôsob, akým dokázala viesť rokovania o mnohých európskych krízach a problémoch, ktorých bolo za 16 rokov jej vlády naozaj veľa, ale aj za to, že sme spoločne s Nemeckom budovali strategické partnerstvo medzi našimi krajinami," dodal Korčok na tlačovej konferencii.

Na snímke v popredí hodiny a v pozadí plagáty, na ktorých sú zobrazení nemecká kancelárka Angela Merkelová a kandidát na post nemeckého kancelára z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet v Berlíne 27. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Víťazná SPD v nedeľných voľbách do Spolkového snemu získala 25,7 percenta hlasov, zatiaľ čo za blok Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a jej sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) z Bavorska hlasovalo 24,1 percenta voličov.

Tretí sú Zelení, pre ktorých je zisk 14,8 percenta hlasov najlepším výsledkom v ich dejinách, aj keď zaostali za predvolebnými očakávaniami. Polepšili si aj liberáli z FDP, ktorí dostali 11,5 percenta hlasov. Obe strany už signalizovali ochotu vstúpiť do trojstrannej koalície s SPD alebo CDU/CSU, ktoré si taktiež neželajú pokračovanie doterajšej veľkej koalície.