Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Korčok: Základom úspechu zahraničnej politiky je spoločenský konsenzus

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR – Martin Baumann

Korčok vyjadril potešenie nad tým, že po 16 rokoch Národná rada SR schválila novú Bezpečnostnú stratégiu SR.

Bratislava 2. júla (TASR) - Základným predpokladom pre úspešnú zahraničnú politiku SR je celospoločenský konsenzus v kľúčových témach. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) to zdôraznil vo svojom prejave na piatkovej bezpečnostnej konferencii Spoločne o bezpečnosti a obrane organizovanej Slovenským inštitútom pre bezpečnostnú politiku (SSPI) v Beladiciach.

V panelovej diskusii s bývalým predsedom vlády Mikulášom Dzurindom a nezaradeným poslancom Národnej rady SR Petrom Kmecom zhodnotil šéf slovenskej diplomacie uplynulý rok v zahraničnej politike SR.

Korčok vyjadril potešenie nad tým, že po 16 rokoch Národná rada SR schválila novú Bezpečnostnú stratégiu SR. "Slovensko má jasné pozície v zahraničnej politike, ktoré vychádzajú z hodnotového, ale aj geopolitického ukotvenia," zdôraznil minister i v súvislosti s dokumentom, ktorý pripravil rezort diplomacie spolu s ostatnými ministerstvami. Poukázal však zároveň na riziká dezinformácií, ktoré miesto Slovenska vo svete spochybňujú. "Nesmieme pripustiť, aby často anonymné diskusie na sociálnych sieťach podkopávali naše základné hodnoty a oslabovali piliere demokracie a právneho štátu. Práve naopak, potrebujeme posilňovať schopnosť kritického myslenia a upevniť spoločenský konsenzus v otázkach zahraničnej politiky, ktoré sú pre našu krajinu životne dôležité," vyhlásil minister.

Diskusie v rámci dvojdňovej konferencie organizovanej Slovenským inštitútom pre bezpečnostnú politiku boli zamerané najmä na otázky zahraničnej a bezpečnostnej politiky SR.