Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Korčok: Zápis 5 lokalít do zoznamu UNESCO je dobrá správa

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pre Slovensko sa zápisom ukončila dlhoročná snaha zabezpečiť adekvátnu ochranu tohto vzácneho územia, vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Bratislava 28. júla (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) považuje za dobrú správu, že pätica slovenských lokalít bola opätovne zapísaná na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu slovenskej diplomacie.

"Je to dobrá správa pre našu krajinu. Ide o výnimočné pralesy s unikátnym biotopom, v ktorých niektoré buky majú až 240 rokov. Pre Slovensko sa zápisom ukončila dlhoročná snaha zabezpečiť adekvátnu ochranu tohto vzácneho územia," vyhlásil Korčok.

Slovensko bolo súčasťou nadnárodnej nominácie Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy spoločne s ďalšími 12 európskymi krajinami. "S aktuálne 94 komponentmi v 18 krajinách ide o najväčšiu lokalitu na Zozname svetového dedičstva UNESCO," uviedli z ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Výbor svetového dedičstva UNESCO v stredu schválil rozšírenie slovenskej lokality v Zozname svetového dedičstva - bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy. Rozšírenie sa týka Vihorlatského pralesa a prírodných rezervácií Havešová, Rožok, Udava a Stužica. Všetky boli na zoznam UNESCO zapísané v roku 2007.