Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Korčok: Zásadné problémy v Európe bez EÚ nevyriešime

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister zdôraznil, že mnohé problémy Európska únia nevyrieši za nás. Spomenul napríklad reformy v oblasti zdravotníctva, alebo školstva.

Florencia/Bratislava 23. novembra (TASR) - Európska únia (EÚ) nie je dokonalá, ale zásadné problémy v Európe bez nej nevyriešime. Myslí si to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, ktorý v pondelok (22.11.) vystúpil na pôde Európskeho univerzitného inštitútu (EUI) v talianskom Fiesole (Florencia) s prednáškou v rámci Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Hovoril o budúcnosti EÚ z pohľadu Strednej Európy.

"EÚ nie je bez chýb a nie je ani dokonalá. Neviem si však predstaviť, že by sa v Európe dal ktorýkoľvek zásadný problém vyriešiť mimo EÚ," zdôraznil Korčok.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie leží na spoločnom európskom stole veľa nedoriešených otázok z minulosti, medzi ktoré patrí dobudovanie menovej únie, vnútorného trhu, ale aj to, ako sa vysporiadať s migráciou. "Súčasťou debaty (o budúcnosti EÚ) zároveň musí byť aj sebakritický pohľad na malý vplyv Únie v oblasti zahraničnej politiky," vyhlásil Korčok.

Minister zdôraznil, že mnohé problémy Európska únia nevyrieši za nás. Spomenul napríklad reformy v oblasti zdravotníctva, alebo školstva.

"Je na nás všetkých, aby sme si túto domácu úlohu zvládli sami a až potom, tak ako je veľmi často dobrým zvykom, obviňovali zo zlyhania Európsku úniu. Zároveň je škoda, ak sme dnes svedkami sporu, ako je uplatňovanie princípu právneho štátu, pretože Európska únia je postavená práve na ňom," dodal šéf slovenskej diplomacie.

Cieľom Korčokovej prednášky bolo podľa MZVEZ priblížiť slovenský a stredoeurópsky pohľad na budúcnosť EÚ, diskutovať s mladými ľuďmi o kľúčových európskych témach.

EUI je medzinárodnou organizáciou a vedúcou výskumnou univerzitou v oblasti sociálnych vied. Tento inštitút bol založený v roku 1972 a svoje brány otvoril o štyri roky neskôr. Slovensko je súčasťou EUI od konca roka 2019 a aktuálne v inštitúte pôsobia dvaja slovenskí výskumníci. EUI sa svojimi aktivitami zapája do CoFoE za účasti popredných talianskych a európskych politických predstaviteľov.

CoFoE bude do jari 2022 prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu, ktorá je pod spoločnou záštitou europarlamentu, Európskej rady a Európskej komisie, sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu EÚ. Účastníci občianskych panelov sú zo všetkých 27 členských krajín, pričom odrážajú demografickú a sociálnu rozmanitosť EÚ. Najmenej jedna tretina účastníkov každého z panelov je vo veku do 25 rokov.