Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Korčok zdôraznil dôležitosť územnej celistvosti Ukrajiny a Gruzínska

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jakub Kotian

Som rád, že v spoločnej diskusii hľadáme možnosti, ako túto pomoc a spoluprácu ďalej posilňovať. Osobitne v čase, kedy sa bezpečnostná situácia v ich okolí zhoršuje, povedal Korčok.

Riga 1. decembra (TASR) - Bezpečnosť Ukrajiny aj Gruzínska a porušovanie ich suverenity a územnej celistvosti má priamy vplyv aj na bezpečnosť Slovenska, uviedol v stredu minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok na rokovaní šéfov diplomacie krajín NATO s ich rezortnými kolegami z Kyjevu a Tbilisi. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ.

"Aj preto Slovensko dlhodobo poskytuje pomoc a podporu obidvom krajinám v reformách a ich euroatlantickom úsilí. Som rád, že v spoločnej diskusii hľadáme možnosti, ako túto pomoc a spoluprácu ďalej posilňovať. Osobitne v čase, kedy sa bezpečnostná situácia v ich okolí zhoršuje," povedal Korčok.

Ministri členských krajín v rámci druhého dňa rokovaní v lotyšškej metropole Riga tiež hodnotili 20-ročné pôsobenie Aliancie v Afganistane.

"Investíciami do vzdelania, zdravotníctva a infraštruktúry (sme) v Afganistane dali niekoľkým generáciám Afgancov a najmä Afganiek šancu na lepší život. Na druhej strane sme však spravili aj chyby, ktoré musíme otvorene pomenovať a poučiť sa z nich. Čo je však najdôležitejšie – dnes sa musíme pozerať v prvom rade dopredu a svoju energiu vložiť do toho, aby sme v boji proti terorizmu nepoľavovali," zhodnotil Korčok.

Stretnutie ministrov v Rige uzavrelo rokovanie o západnom Balkáne za účasti vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú politiku Josepa Borrella a ministrov zahraničných vecí Švédska a Fínska.

"Ak chceme prispieť k stabilizácii situácie na západnom Balkáne, musíme mu dať jasnú a uveriteľnú európsku víziu, dodržiavať vlastné sľuby, ale aj nepoľaviť v našich požiadavkách. Aj preto sa Slovensko zasadzuje za čo najskoršie otvorenie prístupových rozhovorov EÚ s Albánskom a Severným Macedónskom," priblížil šéf slovenskej diplomacie.