Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok zdôraznil podporu EÚ pre boj Bielorusov za slobodu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Lukašenkov režim zásadne rozštiepil bieloruskú spoločnosť, zasial v nej strach, pokračuje v brutalite, perzekúciách a plytkom zastrašovaní bieloruských občanov, uviedol Korčok.

Brusel 12. júla (TASR) - Je žiaduce, aby Európska únia bola naďalej konzistentná a dôsledná v podpore Bielorusov v zápase o slobodu v ich krajine. Na pondelňajšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli to zdôraznil šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. TASR o tom informoval Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Situácia v krajine (v Bielorusku) je z týždňa na týždeň kritickejšia. Lukašenkov režim zásadne rozštiepil bieloruskú spoločnosť, zasial v nej strach, pokračuje v brutalite, perzekúciách a plytkom zastrašovaní bieloruských občanov," uviedol Korčok.

Reagoval tak na zhoršujúcu sa situáciu vo vzťahoch medzi EÚ a Bieloruskom. Minsk totiž pristúpil k uzavretiu medzinárodných hraníc s Ukrajinou, vyhosťovaniu diplomatov členských krajín EÚ a NATO a takisto sa usiluje o vyvolanie migračnej krízy v Európe, sumarizuje MZVEZ SR. V krajine pokračujú spolitizované súdne procesy, perzekúcie novinárov nezávislých médií a rastie počet politických väzňov.

Ďalšou témou zasadnutia Rady EÚ bol rastúci vplyv nových technológií na geopolitiku. Korčok apeloval na to, aby vedúcu rolu pri technológiách budúcnosti zohrávali demokratické krajiny. "Jedine tak dokážeme zabezpečiť, že nové technológie budú využívané v súlade s našimi etickými a demokratickými princípmi, zásadami právneho štátu a budú rešpektovať ľudské práva," zdôraznil.

Naliehavou otázkou bola i situácia v Etiópii, najmä v provincii Tigraj, kde už osem mesiacov prebieha vojenský konflikt. "EÚ musí urgentne napomôcť umožneniu prístupu obyvateľstva k humanitárnej pomoci, stabilizácii situácie a zabráneniu ďalšiemu vzplanutiu ozbrojeného konfliktu," uviedol Korčok.