Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Korčok zopakoval podporu SR pre transformáciu Ukrajiny

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Som presvedčený, že práve napĺňanie reforiem je kľúčom k európskej budúcnosti Ukrajiny, uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Vilnius/Bratislava 8. júla (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok zopakoval silnú podporu Slovenska pre transformáciu Ukrajiny, jej úspešné napredovanie v reformnom úsilí a jej európske smerovanie. Vyjadril sa tak na 4. konferencii o ukrajinských reformách, ktorá sa konala v litovskom Vilniuse.

TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR).

"Som presvedčený, že práve napĺňanie reforiem je kľúčom k európskej budúcnosti Ukrajiny. Reforma justície, boj proti korupcii alebo obmedzovanie vplyvu oligarchov sú dôležité z pohľadu zlepšovania sociálno-ekonomickej situácie, a navyše to očakáva aj ukrajinská verejnosť. Zároveň treba uznať, že za ostatné roky sa Ukrajine, napriek neľahkým podmienkam, podarilo vo viacerých oblastiach dosiahnuť výrazný pokrok," konštatoval Korčok, ktorý sa na konferencii zúčastnil virtuálne.

Na dvojdňovom podujatí (7. – 8. júla), ktoré spoločne organizovali Litva a Ukrajina, sa zúčastnili prezidenti, predsedovia vlád, ministri zahraničných vecí hostiteľov a tiež predstavitelia ďalších krajín a medzinárodných organizácií. Pozornosť bola venovaná reformným procesom na Ukrajine v mnohých oblastiach vrátane reformy bezpečnostného sektora, ale aj zlepšovaniu podnikateľského prostredia. Účastníci taktiež vyhodnotili aktuálny stav vzťahov medzi Ukrajinou a EÚ.