Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Korčok: Zvolenie Azoulay na čelo UNESCO potvrdzuje úspešnosť mandátu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Za znovuzvolenie hlasovalo historicky najviac členských štátov UNESCO, zo 184 prítomných a hlasujúcich jej podporu vyjadrilo 155 krajín, vrátane Slovenskej republiky.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Znovuzvolenie Audrey Azoulay na post generálnej riaditeľky Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) potvrdilo úspešnosť jej prvého štvorročného mandátu. V reakcii na utorkové rozhodnutie Generálnej konferencie UNESCO to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok (nominant SaS).

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že za znovuzvolenie hlasovalo historicky najviac členských štátov UNESCO, zo 184 prítomných a hlasujúcich jej podporu vyjadrilo 155 krajín, vrátane Slovenskej republiky. "Teším sa na ďalšiu spoluprácu s generálnou riaditeľkou Audrey Azoulay, osobitne v oblasti podpory médií a ochrany novinárov či rozvoji kultúry a kultúrneho dedičstva,“ povedal Korčok.

Aktuálne 41. zasadnutie Generálnej konferencie UNESCO sa koná od 9. do 23. novembra a okrem Odporúčania o etike umelej inteligencie má na programe prijatie globálneho Odporúčania o otvorenej vede, ako aj novej Strednodobej stratégie UNESCO a rozpočtu na roky 2022 – 2029. Slovenskú delegáciu vedie štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Ľudovít Paulis. Súčasťou Generálnej konferencie sú oslavy 75. výročia podpisu Ústavy UNESCO.