Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Koronavírus bol v auguste 12. najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nadúmrtnosť sa podľa úradu prejavila v skupine mladších seniorov, teda vo veku od 65 až 74 rokov a v jednom z ôsmich krajov.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Nový koronavírus bol v auguste tohto roka na Slovensku na 12. mieste spomedzi najčastejších príčin úmrtí. Ako v utorok TASR informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR vo svojej štatistike k téme počtu zomretých a príčin úmrtí v SR, ochoreniu COVID-19 podľahlo desať osôb. V auguste 2021 zomrelo podľa predbežných údajov na Slovensku oproti päťročnému priemeru o päť percent ľudí menej.

Najčastejšou príčinou úmrtí boli na Slovensku počas augusta choroby obehovej sústavy, ktorým podľahlo takmer 1900 osôb, čo predstavuje 46 percent zo všetkých úmrtí. Na choroby kardiovaskulárneho systému zomieralo v ôsmom mesiaci 409 osôb na 100.000 obyvateľov.

Treťou najčastejšou príčinou (osem percent) boli choroby dýchacej sústavy. Na štvrtej priečke sú choroby tráviacej sústavy (podiel šesť percent), nasledujú vonkajšie príčiny chorobnosti a úmrtnosti (podiel päť percent).

Nadúmrtnosť sa podľa úradu prejavila v skupine mladších seniorov, teda vo veku od 65 až 74 rokov a v jednom z ôsmich krajov. Počas augusta celkovo zomrelo viac ako 4000 ľudí, čo podľa úradu predstavuje zároveň najnižší počet zomretých od septembra minulého roka. Znižuje sa aj celkový mesačný počet zomretých v SR od začiatku tohto roka. Vo vekovej kategórii nad 65 rokov zomrelo v auguste viac ako 3100 osôb, čo je oproti päťročnému priemeru takmer o dve percentá menej.

Zomretí v SR podľa mesiacov.
Foto: ŠÚ SR


Seniorov nad 75 rokov zomrelo v porovnaní s päťročným priemerom menej o vyše štyri percentá, skupina mladších seniorov od 65 do 74 rokov však zaznamenala takmer päťpercentnú nadúmrtnosť. Ako poznamenala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická, počas prvých troch mesiacov počty zomretých mladších seniorov prevyšovali päťročný priemer zhruba dvojnásobne.

V skupine ľudí v produktívnom veku, teda od 15 do 64 rokov dosiahol v auguste počet úmrtí necelých 900 osôb. Zvýšený dvojpercentný počet úmrtí v porovnaní s päťročným priemerom zaznamenal v auguste len Banskobystrický kraj.

Aké choroby spôsobili úmrtia v SR
Foto: ŠÚ SR


"V dvoch letných mesiacoch sa už naplno prejavil ústup druhej vlny pandémie COVID-19, keď na toto ochorenie zomrelo v auguste najmenej osôb od apríla 2020," dodala Podmanická. Počas januára až marca bol pritom nový koronavírus na prvom mieste v príčinách úmrtí. Na jeho následky zomieralo 370 až 400 osôb na 1000 zomretých.